“Чеченија” није спавала због Тијане: Како су компанија МОЗЗАРТ и Билећани приредили спектакл за памћење


Пише Александар Глигорић, Моззарт Спорт

Рок никад краћи, терен никад већи, локација никад даља, подухват никад амбициознији.

Све креће од спонзорског уговора компаније МОЗЗАРТ и снимања рекламе са Тијаном Бошковић уочи ЕП у Београду. Циљ је да се направи мултифункционални терен у част Тијане Бошковић у њеној Билећи. Реконструисао је Моззарт 88 терена широм Србије у акцији “Сто терена за једну игру”, али никада није овако нешто морало да се ради тако брзо. Па још у далекој Билећи на самом југу Херцеговине и Републике Српске.

За градић у којем живи око 8.000 душа се до пре пар година најчешће чуло по чувеној касарни и школи резервних официра чији дрил се препричавао широм бивше Југославије. А онда се практично ниоткуд појавила – ОНА! И бацила одбојкашку планету под ноге.

Из града у којем је одбојкашки клуб тек основан и чији члан је постала случајно јер је пратила старију сестру Дајану на тренинге. Од локалног ЖОК Херцеговац је стреловито кренула ка одбојкашкој стратосфери. Има 24 године, а Србији и њеној Билећи је већ донела светско злато, два европска злата и једно сребро, олимпијско сребро и бронзу, редовно освајајући признања МВП играчице и/или најбољег коректора. Све то у најпопуларнијем и најмасовнијем женском спорту на свету. И једином у којем су жене плаћеније више од мушкараца. Тамо где су вам директна конкуренција искључиво спортске велесиле попут Америке, Кине, Бразила, Русије, Италије, Турске, Јапана… Сви они завиде Србији, Републици Српској, Херцеговини и Билећи што имају уникат какав је Тијана Бошковић.

А када је неко светска марка попут ње, онда заслужује и нешто по светским стандардима. МОЗЗАРТ је желео да уради нешто што није урадио раније. Тијана Бошковић је прва одбојкашица којој је отворен терен у њену част. Терен за који је вежу посебне успомене.

Оронули терен смештен између зграда у којима је провела више од пола живота. На 50 метара од зграде у којој живи, на по 20 метара од вртића и основне школе у којима је одрастала. Терен потпуно пропао, неупотребљив за било какав спорт, обојен сивилом и безнађем…

“Ама јесте ли ви сигурни да ћемо то стићи? Мало је то времена”, скептични су момци из локалне управе.

Идеја постоји, жеља је ту, али да ли је изводљиво? Кренула је акција какву логистика у МОЗЗАРТУ не памти. План је да се прави одбојкашки терен са модерном подлогом. Из дана у дан расте ентузијазам да се нешто посебно уради и да се Тијана изненади. План се шири, па се терен шири за кошарку, фудбал, рукомет, наручује се на стотине столица, спрема се организациони спектакл.

Истина, време и даљина нису савезници. Али јесу Билећани. Упорни и тврдоглави, свесни какав драгуљ је изникао из њиховог камена. Општина Билећа којој су због огромних наслеђених дуговања везане руке, не може да се финансијски испружи. Али може оним што има и вредним рукама. Обећавају да на њихов рачун иду рефлектори, видео-надзор, фарбање ограда и трибина. Ретко где ћете видети општинске челнике да фарбају ограду, председника фудбалског клуба да меша малтер, општинску администрацију да задужи лопату… А целом причом командују локални суперхероји – “Чечени”.


“За радну снагу не брините! Радиће се и по ноћи. Када сам чуо за ово пре две недеље, не спавам као човек. Чим легнем, једно око ми се отвори да “пита” шта би се све требало урадити”, сејао је оптимизам командант “чеченске” дивне бригаде “Мига” Милидраговић.

Приградско насеље којем су некада наденули ироничан надимак Чеченија због несташлука локалних мангупа, за 20 година доживело је заокрет од 180 степени и постало најздравије ткиво града.

Раде разне врсте акција на локалу, између осталог да организију Чеченија фест који се одржава већ годинама и на коме је летос било око 1.500-2.000 људи. Сав приход иде у добротворне сврхе…. Направили су тако игралиште у “Чеченији” Београд да га се не постиди. Сакупљају паре за помоћ болесним суграђанима. Прошле године деци поклонили 550 новогодишњих пакетића. Насеље има око 300 становника… Овог лета, кад су чули да Моззарт прави терен Тијана Бошковић у Билећи, први су прискочили да помогну. Кречили, бетонирали, довозили багере, чистило, за две недеље учинили да терен изгледа као у Њујорку… Без трунке користи за себе, као и увек, све волонтерски, само за локал, за Билећане…

Група волонтера којима ништа није тешко долазе на терен да скидају стару подлогу и равнају терен од јутра до мрака. Ентузијазам пршти на све стране, сви раде бесплатно због њихове Тијане и деце која ће на модерном терену наследити Тијану. Билећа је на ногама, ради се и под рефлекторима.

“Људи, само говорите шта треба! Не ваља нам образ ако ово не буде тип-топ. Морамо вас испратити шта год кажете”, уверавао је Ацо Милидраговић из “чеченског батаљона”.

Скида се задатак по задатак, терен почиње да блиста, сваког дана је све то лепше и лепше. Стижу и МОЗЗАРТ мајстори из Србије, стиже 1.200 квадрата савремене подлоге, кошеви, голови, мреже… И нешто што је било ругло центра града почиње да сјаји из дана у дан.

За то време у централи МОЗЗАРТА креативне девојке из корпоративног сектора смишљају како да се церемонија доведе до максималног спектакла. Ватромети, бакље, конфете, озвучење, расвета… Тијани иза леђа смо причали са њеном породицом, пријатељима, саиграчицама, бирале су се слике из детињства, правиле се видео-поруке, миксовале се компилације громовитих смечева херцеговачке бомбардерке. У дану када Тијана игра финале у Београду, све је спремно! Намештена је и последња ситница.

Тијанино је “само” да се два дана после финала појави у Билећи и да пресече врпцу. Феноменална синергија МОЗЗАРТ тима, билећких власти, момака из “Чеченије” и волонтера из локалних спортских колектива намонтирала је лепотицу од терена.

Док уз бакљаду улази са сестром Дајаном пред крцате трибине и хиљаде људи, а деца у хистерији узвикују њено име, Тијана Бошковић у неверици гледа около. Из првог реда у њу гледају отац, мајка, сестра, брат, баба, деда, председник Одбојкашког савеза Републике Српске, локалне власти. И што је најважније – хиљаде Билећана! Пола града је дошло да поздрави своју шампионку. Нема игла где да падне…

Терен су испробали млади фудбалери, кошаркашки, а врхунац спектакла је био ревијални меч тима који је предводила Тијана и са друге стране њена сестра Дајана. Улогу судије је преузео тата Љупко, а Дајана није баш имала милости за млађу сестру и победила ју је у првом мечу на њеном терену. Можда се тако и челичила млађа сестра…

А када су кренуле видео-поруке на великим екранима, породица Бошковић је пустила сузе… Тијана је и сама признала касније да не зна како се суздржала “иако увек цмиздри у таквим моментима”.

Билећа је добила спектакл какав не памти, Тијана терен какав није нико из света одбојке, деца игралиште на којем ће моћи да тренирају гомилу спортова, а МОЗЗАРТ сатисфакцију што је најбољој одбојкашици света одао признање за све радости које нам је донела. И још ће да доноси!

mozzartsport.com


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО