На Хргуду освештена новоизграђена црква

Владика захумско-херцеговачки и приморски освештао је цркву посвећену Светом Козми и Дамјану на Хргуду у Берковићима, задужбини породице Гордић из Ванкувера у Канади, која је подигла у спомен на њиховог најмлађег члана – трагично преминулог Луке.

Пред више стотина вјерника из цијене Херцеговине, Црне Горе, Србије и Канаде, владика Димитрије је рекао да је дужност свих родитеља да одгајају своју дјецу, а свих људи да одгајају душу, срце и ум – да имају унутрашњу духовну хигијену.

„Треба да пробамо да излијечимо своје слабости и онда ћемо знати како да научимо дјецу да живе и да буду прави Божји људи, који знају да дијеле једни са другима. Важно је да се дијете научи скромности, али то данас неће нитко да их учи, већ људи мисле да ако све дају дјетету да су завршили посао. Много је важно да дијете зна да није битно колико има, већ колико има љубави у срцу и колико те љубави може да подијели са онима око себе, да се истински дружи са друговима и пријатељима“, навео је владика Димитрије.

Владика Димитрије се захвалио ктиторима цркве, обитељи Гордић, која је родом са Хргуда, а живи у Канади.

Црква на Хргуду задужбина је тројице браће – Миладина, Васа и Мијодрага који је преминуо прошле године.

„Имали смо жељу да изградимо цркву већ годинама уназад, али смо ту идеју убрзали када је трагично погинуо мој братић Лука, 2015. године. Нажалост, и његов отац и мој брат Мијодраг је преминуо прошле године и нажалост није дочекао да црква буде освештана“, казао је Миладин Гордић.

Гордић је истакао да већ 50 година живи у иностранству и да је Канада његова маћеха, али да су Херцеговина и Хргуд његова мајка.

„Најдраже ми је што сам видио да су моји сусједи са Хргуда били сложни када се ова црква градила, да није било њих – све би било много теже“, поручио је Гордић.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО