(ФОТО) “Хај ударите на мене, мишеви” Бошњак Анис БРАНИ СРПСКУ ЦРКВУ након инцидента у Коњицу, послао је јасну поруку


На дан Светог Стефана, у Коњицу се десио вандалски чин на националној и вјерској основи, када је са јарбола на православној цркви Светог Василија Острошког скинута српска застава, а након “окупљања забринутих грађана”, јер их наводно “узнемирила”.

Након митинга једног дијела Бошњака испред цркве, дошла је и полиција, која је умјесто да заштити вјерски објекат, на крају дозволила скидање заставе са храма Светог Василија Великог, после чега су се окупљени разишли.

Малобројни Срби у Коњицу послије овог инцидента изјавили су да су уплашени и узнемирени, с обзиром на трагичну прошлост овог града. Наиме, током Другог свјетског рата и Грађанског рата 1990-их локални Срби су били изложени масакру и терору, како од усташког режима, тако и у новије вријеме од званичних органа локалне полиције.

Једини који се јуче успротивио вандалском чину био је Анис Косовац, Бошњак, али прије свега човјек, за кога је јавност чула када је прије неколико година саградио спомен капију у сјећање на убијене дјечаке, Петра и Павла Голубовића, који су заједно са родитељима стрељани 2.јула 1992.године и то од руке службених лица локалне полиције.

Косовац је објавио своју фотографију управо испред поменуте православне цркве и честитао Божић комшијама православцима, уз поруку:

– Хај ударите на мене, мишеви!

Тада је против њега покренута права правцата харанга.

Почели су напади на друштвеним мрежама, највише на локалној Фејсбук групи “Коњиц јуче, данас, сутра”, гдје му је чак пријећено и смрћу.

“Преклао би га од уха до уха”, гласио је један од коментара на овој Фејсбук групи.

“На којим си ти дрогама, дилера мијењај обавезно!”, гласио је други коментар.

На то им је Анис Косовац узвратио на друштвеним мрежама, поручивши: “Јасно ми је да их има више од десетак којима смета застава српског народа на нашој цркви, али није се смјела скинути нипошто! Шта ће сада Бошњаци у Српској!?”

Анис се у сличној ситуацији, сам против многих, нашао и прије четири године, када је саградио споменик убијеним дјечацима, а том приликом је изјавио:

– Ја нећу да се уклопим у ту колотечину. Нећу да та дјеца, која су убијена, немају никакав траг, споменик. А свима другима који у томе виде проблем нека је на њихову срамоту, ако мисле да не треба да дигну спомен својим невино страдалим комшијама својим друге вјероисповијести – рекао је Косовац.

Иначе, поред Коњица се налази село Брадина, гдје је током Другог свјетског рата било једно од највећих српских стратишта у злогласној Независној Држави Хрватској, преноси Курир.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО