Амерички часопис о „Херојима Халијарда“: Филм Радоша Бајића у светским медијима

„Хероји Халијарда“, филм Радоша Бајића који се бави српском трагедијом у Другом светском рату, смештеном у контекст историјске приче о хуманости и пожртвовању Срба, припадника Југословенске војске у отаџбини и мештана подсувоборских села, који су ризикујући тешку немачку одмазду спасавали америчке пилоте из оборених авиона, доспео је и у светске медије, пишу Новости.

Наиме, амерички часопис Холивуд репортер (The Hollywood Reporter) објавио је текст управо о овом српском филму. На самом почетку аутор текста подсећа да се филм нашао у центру скандала, пре него што га је уопште било ко погледа.

„На презентацији индустрије на CineLink форуму Сарајево Филм Фестивала у августу, Телеком Србија, који је заједно са Contrast Studios продуцирао Хероје Халијарда , приказао је спотове из епа о Другом светском рату. Филм српског глумца и редитеља Радоша Бајића још је био у постпродукцији, а снимци су имали само за циљ да публици дају осећај обима продукције, једног од највећих и најамбициознијих филмова икада снимљених у региону.

Уместо тога, изазвали су политичку реакцију. Неки су оптужили филм, који говори о историјском спасавању америчких авијатичара од стране српских бораца у Југославији под нацистичком окупацијом 1944. године, да велича српске националистичке групе.

Бењамина Карић, градоначелница Сарајева, назвала је филм „ревизионистичким“ и затражила од организатора фестивала да се дистанцирају од продуцената и пројекције, што су они одмах и учинили. Карић је наставила да долева уље на ватру, твитујући да је филм нанео “немерљиву штету фестивалу и Граду Сарајеву”. Све ово за филм који још нико није видео. Проћи ће месеци пре него што ће Хероји Хаљарда имати званичну светску премијеру.

На површини, нема ничег посебно контроверзног у вези Хероја Халијарда . Филм истражује скоро заборављени кутак историје Другог светског рата: смелу и истиниту причу о операцији Хаљард, спасилачкој операцији, коју је организовала америчка ратна шпијунска агенција ОСС, да би се српским борцима отпора помогло у спасавању америчких и савезничких авијатичара заробљених иза непријатељских линија у самртним данима рата. Снаге, предвођене српским генералом Дражом Михаиловићем, спасиле су више од 500 ваздухопловаца и људства, што је највећа операција спасавања америчких авијатичара у историји“, наводи „Холивуд репортер“

Спасавање је у центру филма, али Хероји из Хаљарда су такође прича о српској историји, посебно о сложеном, неуредном периоду током немачке окупације. Редитељ Бајић структурира филм као причу о тројици браће, заменицима тадашњих политичких покрета, чији су животи разапети између супротстављених идеологија. Мирко се придружује Михаиловићевој армији, често познатој као четници. Брат Сретен се убацује са комунистичким партизанима под маршалом Титом. Најмлађи син Илија је ухваћен између, наводи се у часопису.

– Филм је заправо прича о грађанском рату, прича о распарчаним заједницама, распарчаним породицама – каже потпуковник Џон Капело, консултант за Хероје Халијарда . Овај 25-годишњи ветеран америчког ратног ваздухопловства председник је Фондације мисије Хаљард, групе која је основана да „образује, обележава и повећава свест“ о мисији Халијард и улози коју су Срби имали у њеном успеху. „Грађански рат“, каже Капело, „био је изузетно сложен.

„После рата и пораза генерала Михаиловића, Михаиловићу је нова комунистичка југословенска власт судила и осудила га за велеиздају и стрељала га. Његова пресуда је тек постхумно укинута 2015. године, када је Врховни суд Србије пресудио да су суђење и осуда Михаиловићу политички и идеолошки мотивисани.

Годину и по дана након погубљења Михаиловића, амерички председник Хари С. Труман одликовао га је америчком Легијом заслуга за улогу у вођењу операције Халијард. Председник Труман је у свом говору рекао да су Михаиловић и снаге под његовом командом „биле од кључног значаја за коначну победу савезника“. Сва та историја је релевантна јер је на Балкану битка око сукобљених тумачења српске историје кључни део савремених политичких дебата. Полемика око Хероја Халијарда у Сарајеву имала је мање везе са садржајем филма, па чак ни са историјском расправом о улози генерала Михаиловића и четника, него са политиком садашњег тренутка“, пише у тексту Холивуд репортера.

Аутор текста овог америчког часописа објаснио је и значење четника.

– Четник само значи нешто као герилац, али то је термин који се злоупотребљава и данас је извор многих веома емотивних одговора – каже Капело. „Израз за различите људе значи веома различите ствари. У САД данас постоје четничке групе, у Чикагу, у Сан Дијегу, чији су се очеви и дедови борили са генералом Михаиловићем, пружајући отпор Немцима. А четнике виде као хероје.

Даље се у тексту објашњавају односи Србије и Америке те цитира амерички амбасадор Кристофел Хил:

– Однос САД и Србије је много виши од сукоба из 1990-их. Током већег дела наше историје — и као што овај филм илуструје — били смо савезници – рекао је Кристофер Хил, амерички амбасадор у Србији, у одговору е-поштом за Холивуд Репортер.

Хероји Халијарда пружају згодан историјски наратив, осврт на време када су САД и Србија стајале раме уз раме, оцењује аутор овог америчког часописа.

Новости


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО