Патријарх Порфирије: У Српској се десило чудо, вјера се пробудила из пепела

Радујем се што сам дошао у овај дивни град, у ову благословену земљу, која је благословена пре свега вековним молитвама, сузама, крстом и страдањем православних Срба на овим просторима, рекао је патријарх српски Порфирије у Бањалуци.


Рекао је да се радовао као и раније када је долазио, јер је увијек долазио са свијешћу да долази међу своје, у свој дом, код своје браће, рекао је птријарх српски Порфирије.

„Дошао сам да се у љубави сусретнем са вама и да се утешим вашом вером, јер ако је овде ишта живо, ако овде ишта буја и расте и даје истинске плодове то је црква Христова“, рекао је патријарх.

Он је рекао да не треба много памети и способности за запажање да бисмо уочили шта се све за неколико деценија десило на овим просторима.

„Онда када је изгледало да је Црква Христова не само скрајнута из живота људи који живе на овим просторима, него да нема шансе и могућности да се икада врати на сцену, онда се појавила сила Божја на овим просторима.

Зато, браћо и сестре, на вама и вашим животима и вашом вером, Господ је показао да је он Бог љубаву и да је он Господ који чини чуда“, ријечи су патријарха.

Он је рекао да Бог чини чуда тамо гђе се изгубила свака нада да има Господа, али не вјера у њега, а да је то што се на овим просторима вјера пробудила јесте доказ да је црква на овим просторима нешто што никада није престало да има своју снагу.

„Дошли смо да се вашом вером утешимо и да исто тако да том вером потврдимо и докажемо да је Црква тело Христово, да је сваки човек непоновљив и да сваки човек има дар и печат“, ријечи су патријарха српског Порфирија.

Он је подсјетио на ријечи апостола Павла који моли браћу да нема раздора међу њима, да буду утврђени у једној мисли, да покажу смирење ако то служи за јединство у Христу.

Ако смо у једној вјери, ако су нам ријечи Јеванђеља закон према којим живимо, рекао је патријарх, онда није могуће да будемо заувијек поларизовани.

„Сагледавање сваке идеје, сваког проблема са различитих тачака гледања може допринети спасоносном јединственом решењу“, додао је патријарх.

Он је додао да није могуће успоставити било коју врсту напретка, било коју врсту разумијевања нити градити јединство ако нема молитве.

„Без молитве није могуће себи додати ниједан педаљ, а камоли решавати проблеме. Молите се непрестано“, рекао је патријарх и додао да је народ ових крајева доказ да Бог није оставио свој народ.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО