Предсједнику Општине Будва одређен притвор до 30 дана

 

Фото: Лука Зековић / Вијести

Судија за истрагу Вишег суда у Подгорици одредио је притвор до 30 дана ухапшеном предсједнику Општине Будва Милу Божовићу, на предлог Специјалног државног тужилаштва (СДТ).

То је „Вијестима“ потврдила портпаролка подгоричког Вишег суда Марија Раковић.

Један од Божовићевих бранилаца, адвокат Мироје Јовановић, рекао је након трочасовног саслушања Божовића да СДТ није предочио никакве доказе да је Божовић починио кривична дјела за која га сумњиче и нема мјеста кривичном прогону против њега.

Он тврди да је СДТ у процесном проблему, а да им је такав и предлог за одређивање притвора:

„Доста дуго је одбрана образлагала апсолутну неоснованост читаве ове конструкције. Важно је нагласити да тужилаштво нема ништа“, казао је Јовановић.

Додао је да је полиција јуче ујутро „банула у кућу Божовића“, да га је полиција формално задржала у 12.55, а да су кривичну пријаву против њега поднијели тек у 14.25 сати.

„Како се то упаду у кућу човјека против ког није поднијета кривична пријава?“, питао је Јовановић.

Јовановић додаје да је из кривичне пријаве, коју су тек данас видјели, преписана наредба о спровођењу истраге, а потом и предлог за одређивање притвора, али да у њој „нема ништа“.

„Осим мог закључка да се ради о заиста политизацији“.

„Ми смо готово два сата излагали, документовано, зашто нема мјеста ни кривичном прогону ни одређивању притвора. За све што смо рекли имали смо или непосредни документ, или се позивали на акте или поступке овог суда и Специјалног државног тужилаштва. Тако да је предлог за одређивање притвора контрадикторан неким другим поступцима који се воде, али то остављам њима и тужилаћкој организацији“, рекао је адвокат.

Додао је да очекује још политике и „нигдје доказа“.

Одговарајући на питање Вијести са којом криминалном групом повезују Божовића, Јовановић је рекао да после 24 часа њему још није до краја јасно.

„Ово је као да неко тврди да у овом моменту Украјина и Русија имају најбољу могућу сарадњу. Не могу бољу паралелу да извучем. Уопште није питање да ли има или нема са неко криминалном групом или овим или оним људима, то је у овом поступку потпуно нерелевантно, јер је чињеница да њега (Божовића) нема у овом поступку. На овај начин у поступак може да се угура свако“, рекао је један од његових бранилца, адвокат Мироје Јовановић.

Казао је да у предлогу за одређивање притвора СДТ наводи да је Божовић за последњих пет година 55 пута прешао државну границу и изашао ван Црне Горе.

„Ми, браниоци, смо се штрецнули. Ја сам за десет дана десет пута прешао државну границу.. Од тога четири или пет пута ушао у Црну Гору. То је предједник Општине. А замислите, нигдје доказа и трага гдје је тај човјек ишао. Доказа нема, да ли ће бити разумјевања наше аргументације од стране суда, то ћемо видјети“, рекао је Јовановић.

Он је истакао да је овај случај „као Матрикс“.

„Човјеку се ради о части, угледу, о Општини којој управља, о политичкој групацији којој припада и која је нападнута овим. У наредби нема никаквих доказа. Они кажу добили смо путем међународне помоћи Скy преписку од дана тог и тог… Шта је садржина? Како знамо да је ту неки Мило Божовић? Тога нема“, рекао је Јовановић додајући да му је испод професионалне части да понавља шта Божовићу стављају на терет.

„То третирам као покушај увреде господина Божовића“, рекао је он.

Јовановић је казао да је СДТ у предлогу за одређивање притвора написало и да је Божовић угледан грађанин, који ужива велики углед код суграђана, а потом то протумачило као нарочито посебно тешка околност због које му треба одредити притвор.

„Нема овдје права више, ово је чиста политика“, казао је Јовановић.

„Питао сам их од чега ће да побјегне, да неће од функције. Добио је изборе. Угледни грађанин. СДТ каже да је угледан, изабран прије четири мјесеца са више од 50 одсто гласова и он ће сад да бјежи од функције на коју је изабран. Да неко бјежи од функције, то још нисмо гледали“.

Божовић је ухапшен јуче, по налогу СДТ-а, због оптужби да је створио криминалну организацију, а сумњиче га и да је учествовао у најмање три транспорта кокаина.

Јовановић је новинарима синоћ након саслушања у СДТ-у рекао да је Божовић „са индигнацијом одбацио оптужбе“.

Из Деморкатског фронта, чији је високи функционер и Божовић, саопштили су да је посриједи „политички проблем“.

”Специјално полицијско одјељење је лишило слободе предсједника општине Будва М. Б. јер постоје основи сумње да је учинио кривично дјело стварање криминалне организације и три кривична дјела неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога”, саопштио је јуче специјални тужилац Вукас Радоњић, преносе Вијести.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО