Пробој „Коридора“ највећа акција Војске Републике Српске

„Данас када стојимо на овом мјесту симболу слободе, страдања, али и херојства и жртве за стварање Републике Српске, прво се морамо сјетити наше погинуле браће, оних најхрабријих међу нама који су уградили живот у темеље Републике Српске. Они су најзаслужнији за слободу коју ми данас уживамо“, истакао је Остојић.
Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да је пробој Коридора 1992. године била највећа акција Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату која је изведена у садејству са јединицама министарства унутрашњих послова Српске и Републике Српске Крајине.

Остојић је на обиљежавању 31 године од пробоја Коридора на Дуњој Њиви код Модриче, рекао да је циљ операције био територијално повезивање источног и западног дијела Републике Српске и успостављања везе са матицом Србијом, без које, како каже, рат не би могли водити и опстати на овом подручју.

„Данас када стојимо на овом мјесту симболу слободе, страдања, али и херојства и жртве за стварање Републике Српске, прво се морамо сјетити наше погинуле браће, оних најхрабријих међу нама који су уградили живот у темеље Републике Српске. Они су најзаслужнији за слободу коју ми данас уживамо“, истакао је Остојић.

Он је навео да је 1992. била година када је вихор рата дошао и на ове просторе.

„Српском народу је рат био наметнут, ми га нисмо жељели. Морали смо да га прихватимо, само из два разлога – да би остали и опстали на просторима гђе смо вијековима живјели“, поручио је Остојић.

Он додаје да степен одлучности сада мора да буде идентичан ономе када је Република Српска стварана да би била и очувана.

„Живимо на простору, гђе исти међународни фактор који је гарант Дејтонског мировног споразума и гарант мира на овим просторима од завршетак рата, ради на урушавању Републике Српске исцрпљивањем њених надлежности са чим не мисли да престане док Српску не претвори у празну љуштуру“, истакао је Остојић.

Он је додао да се више не поставља питање хоће ли се очувати Република Српска, него како и којим средствима да се сачува.

„Република Срспка и српски народ је народ мира и нама је мир императив. Ми Републику Српску морамо да градимо миром, залагањем, оданошћу, пожртвовањем, одрицањем, знањем и међусобним уважавањем, толеранцијом и размијевањем“, рекао је Остојић.

Он је указао да се морају дефинисати национални интереси и рећи да је Република Српска услов опстанка српског народа на овом подручју.

„Српска, њене уставне надлежности, територија и имовина не могу да буду знак питања. То је нешто иза чега мора да стане милион Срба који живе на овим просторима“, истакао је Остојић.

Он је додао да се само тако може и мора сачувати Република Српска.

„Имамо обавезу то да урадимо према 23.000 гробова најбољих међу нама, али дужни смо и према будућим покољењима, новим генерацијама да им као озбљини људи Републику Српску предамо јачу, чвршћу и економски просперитетнију“, поручио је Остојић.

На Дугој Њиви код Модриче обиљежена је 31 година од пробоја Коридора кроз Посавину, најсложеније и најзначајније војне операције у Одбрамбено-отаџбинском рату која је резултирала спајањем западног са источним дијелом Републике Српске и Србијом.

(Срна) Фото: БН


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО