80 ГОДИНА ОД ЗЛОЧИНА У СРЕБРЕНИЦИ!

На данашњи дан, прије 80 година десио се један од најстрашнијих злочина у Другом свјетском рату у Сребреници.

На спомен-костурницу, у којој су, како је написано, земни остаци неких жртава, умјесто комунистичких обиљежја, тек прије седам година постављена је надгробна плоча на којој је наведено да је 29. бојна натпоручника НДХ Јосипа Курелца у свом надирању ка Дрини починила геноцид над српским народом Сребренице убивши 2.262 српска цивила, међу којима 430 дјеце.
Тачан број настрадалих и сахрањених у овој костурници није никада утврђен.

Усташки злочин у Сребреници се догодио 14. јуна 1943. године, односно други дан Тројчиндана, а у оближњем селу Залазје 15. јуна или трећи дан Тројчиндана.

У Сребреници су усташе, према њиховим писаним документима, 14. јуна 1943. године, убиле више од 200 српских цивила са којима је убијена и једна јеврејска породица и један муслиман који је био ожењен Српкињом и њихова дјеца.
Лешеви су накнадно сакупљени и бачени у јаму на локацији бивше полицијске станице у овом мјесту, одакле је дио посмртних остатака 1971. године пренесен у садашњу спомен-костурницу.
Након свирепог злочина почињеног у Сребреници, сљедећег дана, трећи дан Тројчиндана, усташе су направиле покољ и у српском, сребреничком селу Залазје, гдје су убили и поклали више десетина мјештана.
Њихови лешеви су сахрањени у спомен-костурницу у том селу поред које је још једна спомен-костурница погинулим Србима из Залазја и околине које су муслиманске снаге побиле у посљедњем Отаџбинском рату.

Усташе су за та два кобна тројчинданска дана убиле више од 250 Срба у Сребреници и Залазју, а за те, као и злочине почињене над Србима у овом мјесту у посљедњем рату, нико није одговарао.

Детаљније на овом линку:
https://imgur.com/a/2dC8ldb

Despotovina


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО