На КиМ повријеђена 52 Србина и 41 припадник КФОР-а, припадник РОСУ-а пуцао из калашњикова по Србима

Позивам Србе да не улазе у сукоб са НАТО-ом, не зато што сам ја уплашен, него зато што Курти то жели, рекао је предсједник Србије Александар Вучић обратио се јавности поводом ситуације на Косову, гдје је у данашњим сукобима повријеђено више од 50 грађана.

– У посљедња три и дана и ћорав и политички непримен могао је да види шта је припремано за данас, све у организацији Куртија да дође до сукоба Срба и НАТО-а а он који је једини кривац да пере руке и да нема везе. Срби на сјеверу Косова окупили су се испред општина како би исказали незадовољство упадом Куртијевих окупатора јер војници КФОР-а нису спријечили нелегално преузимање општина иако су за то дали гаранције. Јутрос су испред општина Србе дочекали КФОР и бодљикава живаца. У 5.30 је овај Куртијев из Лепосавића ушао у општину, они су их пустили у зграде оптина па њих штитили од Срба – рекао је Вучић.

Казао је да су два возила РОСУ-а остала окружена Србима, на којој је била окачена застава Србије и четири С, али да није било насиља.

– Након неколико састанака представника Срба и КФОР-а, Срби су предложили да КФОР замијени РОСУ специјалцима, а да КФОР може да остане. Нашим Србима није сметао КФОР. Тада је командат КФОР-а за регион исток рекао да разумије српске захтјеве, КФОР затим условљава читав договор тиме да Срби пусте два возила полиције. Срби на то нису пристали. Говорим вам сушту истину. И тада је КФОР кренуо у акцију. Почели су да их ударају по међуножју, глави а теже повреде је претрпио управо Драгиша Миловић. Ударали су их шутирали, вукли… Ударају Миловића, Симића су вукли, почињу да бацају шок бомбе – истакао је Вучић.

Припадник РОСУ-а пуцао
Истакао је да припадник РОСУ-а клечи и из калашњикова пуца у правцу Срба, који се повлаче и погађа с леђа Драгишу Гаљака.

– Два метка су га погодила. У том тренутку креће одговор Срба каменицама и на све друге начине. На више мјеста су сликани снајпери. Повријеђено је 52 Срба, затражило је помоћ у КБЦ Косовска Митровица. од њих је троје теже повријеђено. Укупно је повријеђен 41 припадник КФОР-а, тројица су теже рањени. Надамо се да ниједан није животно угрожен. Велике и тешке посљедице за које је искључиво одговоран Албин Курти. На то сам упозоравао и прије три, четири дана.. Нико није хтио да чује – казао је.

– Нећемо дозволити погром Срба. За сутра у 8 је заказан састанак са Квинтом. Вјероватно нећу ићи у Братиславу, да ли ћу ићи видјет ћу. Позивам Србе да не улазе у сукоб са НАТО-ом, не зато што сам а уплашен, него зато што Курти то жели. Позивам Србе да када протестују то раде на миран начин. Запуца ли албански окупатор, неће бити добро и то сам свима пренио. Ми ћемо дати све од себе да сачувамо мир. Посљедњи пут понављам и молим Међународну заједницу да уразуми Албина Куртија. Грађани цијеле Србије треба да знају да имају одговорно руководство, да ћемо дати све од себе да сачувамо мир, али да такођер нећемо дозолити ни погром ни убијање на Косову – поручио је.

Непровјерене информације
Замолио је медије да се не излази са непровјереним информацијама и да се излази са званичним потврдама.

– Ово што смо вам рекли је апсолутна истина, и она није једнострана. На ово смо упозоравали и молимо земље Квинте да уразуме своје чедо, јер то чедо може да изазове такво чудо које није нико до сад. Срби и Србија само хоће мир и не тражимо ништа више – закључио је Вучић.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО