ЧУВАР НАРОДНЕ ТРАДИЦИЈЕ Млади Билећанин (13) освојио 6. мјесто на Савезном фестивалу гуслара (ФОТО)


Тринаестогодишњи гуслар из Билеће Огњен Стојановић, који је на Савезном фестивалу младих гуслара свих српских земаља заузео шесто мјесто, каже да се труди да пјевањем уз гусле сачува темеље српског идентитета.

Стојановић је рекао да воли и поштује српску историју, традицију и обичаје, јер без њих не би било ни српског народа.

Он каже да је увијек волио да слуша гусле и да је уз овај традиционални инструмент почео да пјева прије двије године.


Стојановић је навео да је до сада забиљежио наступе на многим гусларским свечаностима и на два фестивала.

– Учествовао сам, између осталог, на хуманитарном концерту за Косово и Метохију у организацији Фондације Делије у српском селу Липар. На фестивалу младих гуслара Републике Српске у Невесињу у августу прошле године заузео сам треће мјесто, док сам на Савезном фестивалу био шести – испричао је Стојановић.

Он је додао да је научио да гусла уз помоћ два добра гуслара, Бранка Милићевића и Марка Бутулије, као и да је уложио много труда у савладавање те вјештине.

– Највише волим да изводим гусларски десетерац, а омиљена пјесма ми је Сан Вука Мандушића, одломак из Горског вијенца – рекао је Стојановић.

За овог младог Билећанина, српска народна традиција је врло значајна јер, како је истакао, да није културе, традиције и гусала, које су увијек имале значајну улогу у очувању српског идентитета и епске поезије, не би било ни српског народа.

Стојановић је најавио да ће у августу наступити на фестивалу младих гуслара до 18 година и да се нада првом мјесту, које обезбјеђује наступ на Савезном фестивалу младих гуслара свих српских земаља.

SRNA


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО