Рехабилитован Никола Калабић

Некадашњи командант Горске гарде Југословенске војске у отаџбини, Никола Калабић, правоснажно је рехабилитован и није сарађивао са окупатором, одлучио је данас Апелациони суд.

Никола Калабић - Фото: Wikipedia

Никола КалабићФото: Wikipedia

Другостепени суд у Београду потврдио је рјешење Вишег суда у Ваљеву, којим је усвојен захтјев за рехабилитацију Калабића.

У пресуди се, између осталог, наводи да је утврђено да није сарађивао са окупатором.

Весна Драгојевић, унука Никола Калабића, покренула је процес његове рехабилитације 2009. године. Основни суд у Ваљеву је 2011. године својим рјешењем одредио 19. јануар 1946. године као датум Калабићеве смрти, односно погибије.

Рехабилитован је одлуком Вишег суда у Ваљеву у мају 2017. године. Ову одлуку је у мају 2018. поништио Апелациони суд и вратио на поновно одлучивање. Поступак је настављен пред Вишим судом у Ваљеву.

Калабић је званично рехабилитован 8. августа 2022. године. Суд у Ваљеву га је ослободио пређашњих оптужница и ништавнима су проглашене одлуке о конфискацији његове имовине те је за званични датум његове смрти недвосмислено утврђен 19. јануар 1946. године. На ову одлуку поднесена је жалба.

РТРС


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО