Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања

– Новоизабрани предсједник Црне Горе Јаков Милатовић данас је одао почаст и положио вијенац на спомен-обиљежју невиним жртвама НАТО бомбардовања у Мурину, што је први пут да црногорски предсједник дође на обиљежавање годишњице невино страдалим муринским жртвама.
Милатовић је поручио да је овдје првенствено дошао као човјек, а онда и као новоизабрани предсједник да ода почаст невино страдалим жртвама и да се на неки начин извини у име државе Црне Горе због претходног маћехинског односа према данашњем дану и према овој великој жртви.

Он је истакао да је 30. април 1999. године био тужан дан не само за овај крај, него за цијелу Црну Гору.

„Ово је можда најтужнији дан у новијој историји. Страдало је шест невино страдалих људи, ово страдање обавезује на сјећање. Ако се не сјећамо наших жртава и ако их не поштујемо, онда нас као народа неће бити. Одавде желим да пошаљем поруку мира, поруку боље, љепше будућности у Црној Гори у којој се овако нешто више не смије и неће догодити“, додао је Милатовић.

Прије одавања поште страдалима, међу којима су троје дјеце и троје одраслих, Њагово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Методије са свештенством служио је литургију и парастос у Цркви Свете Петке у Мурини.

На споменик вијенце су положили и предсједници општина и скупштина Плава, Берана и Андријевице, представници Владе Црне Горе, политичких партија и други.

Авиони НАТО бомбардовали су варошицу Мурино 30. април 1999. послије подне без сирене за узбун.

Тада је срушен стари камени мост, а на њему је живот изгубило шест цивила, међу којима је било троје дјеце.

Погинули су четрнаестогодишњи Мирослав Кнежевић, тринаестогодишња Оливера Максимовић, једанаестогодишња Јулија Брудар, затим Вукић Вулетић /47/, Милка Коцановић /69/ и Манојло Коматина /73/.

Вијенце и цвијеће на споменик страдалима данас је положио и велики број грађана Горњег Полимља.

Обиљежавање 24 године од НАТО бомбардовања организовали су Епархија будимљанско-никшићка, породице жртава бомбардовања, Мјесна заједница Мурино и Српски национални савјет Црне Горе.

(Срна) Фото: Срна


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО