Првог човјека Будве Милу Божовића терете за шверц кокаина.

Божовића терете за шверц кокаина
Ухапшен први човјек Будве због сумње да је створио криминалну организацију за кријумчарење дроге. Један од његових правних бранилаца казао да му се чини да је ово “дио неких политичких игара”. Из ДФ-а незванично саопштили “Вијестима” да вјерују да је хапшење одрађено, како би се јачао “центристички блок“, али и појачала теза да су “ДФ и ДПС исти”

Предсједника Општине Будва Мила Божовића сумњиче да је организовао криминалну групу одговорну за најмање три транспорта кокаина, због чега је јуче ухапшен у породичној кући у метрополи туризма, сазнају “Вијести”.

Њему је синоћ одређено тужилачко задржавање до 72 сата, након саслушања у Специјалном државном тужилаштву (СДТ).

Припадници Специјалног полицијског одјељења (СПО) лишили су га слободе по налогу СДТ-а, у акцији коју је подржала и помогла Агенција Европске уније за сарадњу и спровођење закона – Еуропол.

Полицијски инспектори око шест сати ушли су у његову кућу у центру Будве, претресли је, а потом с Божовићем отишли и у његов кабинет у зграду Општине… Око 11.30 сати, кренули су ка Подгорици, након чега је приведен у зграду “Лименка”, сједиште СПО-а…

”Специјално полицијско одјељење је лишило слободе предсједника општине Будва М. Б. јер постоје основи сумње да је учинио кривично дјело стварање криминалне организације и три кривична дјела неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога”, саопштио је јуче специјални тужилац Вукас Радоњић.

Божовић је донедавно био посланик и члан Одбора за безбједност и одбрану и имао је дозволу за приступ тајним подацима.

Један од Божовићевих правних заступника, адвокат Мироје Јовановић, рекао је јуче да није добио одобрење да види свог клијента у просторијама полицијског специјалног тима…

”Није ми омогућено да га видим, чекамо саслушање. Тако да ја, као бранилац, нисам упознат са наводима и чињеницама које му се стављају на терет… Ово је дио неких, чини се, политичких игара, али у наредним данима ћемо вјероватно имати више одговора”, рекао је Јовановић новинарима.

Божовића је испред “Лименке” чекао и његов колега из ДФ-а Никола Јовановић, предсједник будванског парламента. Он је био у друштву Предрага Ивановића, директора тамошњег Комуналног предузећа.

На јучерашњој сједници Одбора за безбједност и одбрану, премијер Дритан Абазовић индиректно је коментарисао случај хапшења Божовића и констатовао да је пред Црном Гором дуг и болан пут.

”Никога не оптужујемо без доказа, борили смо се да добијемо слободне институције, а тачно је и да су се јутрос догодиле неке ствари. Постоји политички наратив да не долазе на тапет они што су управљали прије 30. августа, али мислим да је то само питање протока времена. Сви који су радили нечасне радње, треба да одговарају. Пред Црном Гором је дуг и болан пут”, рекао је Абазовић.

Сједница тог скупштиснког тијела заказана је због контролног саслушања челника Владе, полиције, тужилаштва, а због стања у безбједносном сектору, односно хапшења високих полицијских службеника под оптужбом да су се ставили у службу мафије…

Један од лидера ДФ-а Андрија Мандић казао је да мисли да је његов партијски колега ухапшен управо због одржавања те сједнице…

”Мислим да је та акција намјерно организована јутрос, у сусрет сједници Одбора за безбједност”, рекао је Мандић.

Казао је да Мила Божовића зна још из времена када је овај био дјечак и оцијенио да тај Будванин није имао потребе да се бави нелегалним послом.

”Мислим да ће ГСТ морати да приложи доста доказа да оправда ово пред судом и јавношћу”, нагласио је Мандић, додајући да има утисак да се хапшења раде “по принципу невидљиве руке, која хапси час из једне, час из друге партије”…

Сједница Одбора прекинута је након што је главни специјални тужилац Владимир Нововић рекао да он и шеф СПО-а Предраг Шуковић имају службених обавеза, будући да су у току хапшења у два предмета Специјалног тужилаштва.

Наставак је договорен за уторак.

ОПШТИНА “ДРХТИ” ОД ПРИТВОРА
Функционисање општинске администрације могло би да буде доведено у питање уколико би предсједнику Општине Милу Божовићу судија за истрагу одредио притвор.

Божовић који се на челу града налази три мјесеца, од 9. јануара када га је именовала Скупштине општине, није именовао своје замјенике односно два потпредсједника, који би у случају непредвиђених околности, каква је ова, преузели вођење града.

Сада, када Божовић једино има право потписа, доведено је у питање редовно, дневно функционисање администрације, од исплата редовних обавеза, закључења уговора за наплату (комуналије, цесије….), па све до исплате зарада запосленима.

Божовић би морао да овласти особу којој би дао право потписа.

Иако је сједница локалног парламента заказана за 21. април, на њеном дневном реду нема именовања потпредсједника Општине.

Општина се у протеклој деценији нашла у сличној ситуацији и крајем децембра 2010. године, када је у оквиру афере “Завала” ухапшен тадашњи предсједник Општине, сада покојни Рајко Куљача.

Кормило града преузео је тада потпредсједник Лазар Рађеновић, кога је потом локални парламент именовао за предсједника.

То је учињено након што је Куљача, послије неколико мјесеци у Истражном затвору, поднио оставку.

Слична ситуација била је и 2014. године – у оквиру афере “Кошљун” ухапшен је предсједник Општине Лазар Рађеновић.

Управљање градом преузели су тадашњи потпредсједници Милан Вучинић и Љубомир Филиповић.

ХЕРОЈИ СКАЈ АПЛИКАЦИЈЕ
Тадашњи лидер ДПС-а Мило Ђукановић, у октобру 2022. године, назвао је политичке конкуренте у Будви херојима са Скај апликације.

Говорећи на завршном предизборном скупу пред гласање у тој општини, он је тада позвао грађане да подрже њихову политику, а не срљање у организовани криминал.

”Или ћемо дати прилику да Будвом управљају хероји са Скај апликације. Хоће ли се Будва враћати на прави колосијек… или ће дубље тонути у раље организованог криминала”, казао је тада Ђукановић.

“Хапсе да би јачали центристички блок”
Хапшење Мила Божовића одразиће се на рејтинг ДФ-а у преизборној кампањи, тврде у том савезу.

Вјерују, како је “Вијестима” речено, да је хапшење темпирано како би се ојачао центристички блок, односно како би се појачала теза да су “ДФ и ДПС исти” и у дијелу да су њихови званичници повезани са криминалним клановима.

Менаџер, посланик, градоначелник…
Божовић је предсједник Општине Будва, а на функцији општинског менаџера био је у периоду од 10. јануара 2017. до 13. октобра 2020. године.

На парламентарним изборима 30. августа 2020. године изабран је за посланика у Скупштини Црне Горе.

Као посланик, био је члан Одбора за међународне односе и исељенике, члан Одбора за туризам, пољопривреду, екологију и просторно планирање, члан Одбора за безбједност и замјеник члана Сталне делегације при Интерпарламентарној унији (ИПУ).

Претходно, од 2005. до 2020. године, биран је за одборника у Скупштини Општине Будва.

Вијести.ме


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО