Сви Милорадови референдуми: Додик скоро двадесет година проглашава независност Републике Српске!

Република Српска ће постати независна држава, јер у БиХ не можемо бити део регионалних иницијатива које би нам могле бити од користи, поручио је прије неколико дана председник Републике Српске Милорад Додик. Ово није први пут да се спомиње независност Републике Српске, ова иницијатива се у изјавама предсједника РС може чути већ скоро 20 година. Тачније од 2006. године почиње се спомињати референдум који ће довести до независности Републике Српске, а у више наврата свједочили смо и изјавама о једноставно независности Републике Српске са различитим поводима.
2006.

  1. године Додик је пет пута најавио референдум

У мају 2006. године Милорад Додик је најавио издавајање Републике Српске из Босне и Херцеговине истичући да би “БиХ требала афирмисати право на самоодређење кроз право на одржавање референдума који би био организован у складу с демократским стандардима које прописује ЕУ”.

2007, 2008.

У току 2007/08. године Милорад Додик је два пута најавио референдум и то позивајући се 2007. године на референдум Црне Горе и 2008. године коментаришући проглашење независности Косова.

2009.

У 2009. години Додик је три пута говорио о отцјепљењу Републике Српске

8.6. 2012.

Милорад Додик: За 15 минута можемо прогласити независност

“Ми овђе имамо такву структуру која за 15 минута све може да заврши. Обучени смо за то, а и опредијељени за то. И ми то нисмо урадили. Знате зашто? Зато што је Србија у својој званичној политици позвала на политику територијалног континуитета”, рекао је тада предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик сматра и да Срби из РС треба да имају право на држављанство Србије, баш као што Мађари из Војводине имају право на држављанство Мађарске, а Хрвати из БиХ на хрватско, и додаје да је и он сам држављанин Србије.

“Нисмо ми босански Срби, ми смо Срби. Ја не долазим из Босне, ја долазим из Републике Српске. То је моја порука”, истакао је он и додао да је БиХ за РС “само успутна станица у којој се предуго задржала”.

  1. 9. 2021.

Србима нема живота на овим просторима ако не буду имали независну државу, а све што се дешава, између осталог, и одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине, показују да је то неопходно, изјавио је члан Предсједништва Босне и Херцеговине из реда српског народа Милорад Додик.

“Покушаћемо да дођемо до усаглашених ставова. Моји ставови ће бити радикални. Тражићу да се одбију све одлуке које је наметнуо високи представник, да се вратимо на изворни Дејтон и, ако то не буде тако, у наредних шест мјесеци вратимо у Скупштину и прогласимо независност”, закључио је Додик 2021. године.

  1. октобар 2022.

Није проблем поновно бројање гласова, али је проблем што ЦИК БиХ не ради то у складу са законом, рекао је у интервјуу за РТРС кандидат за предсједника Републике Српске и члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је истакао да СНСД нема проблема са пребројавањем гласова, али, како истиче, сада постоји сумња.

Додик наглашава да би ова одлука ЦИК-а могла значити да Република Српска врло брзо прогласи своју независност.

  1. април 2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да покушава увјерити и наговорити Хрвате да заједно са Србима једнократно напусте институције БиХ.

Каже да у трезору Републике Српске постоје спремни сви закони, уредбе и поџаконски акти да послије сат и по скупштинског засједања Српска постане независна држава.

Извор: БУКА


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО