Рим (Разбијање митова)

Сви сте мање-више чули легенду о Ромулу и Рему као оснивачима града Рима и истоименог царства, но да ли је та легенда истинита? Није!

Па да почнемо!

У Херцеговини имамо посебан назив за жене које су из неке породице, на примјер ако је од Радића- Радуша, Милићевић – Милићуша, Рачић – Рачуша и тако даље.

Са стране Вележи супротне од Мостара постоји село, више висораван која се зове Зијемље, у том селу се није ни родио, а ни доселио неко ко није добио надимак, свак свакога по надимку зна, имена се и не спомињу, рецимо покојном Ристи је био надимак Мумин, Душану – Ристић и даље, Даринкић, Оџић, Цициновац и тако у недоглед, све до Радмила и Рајка којима је матер била од Вучића.

Као и остали, чим су прогледали добише надимке Ромуло и Ремо. Отац им млад погибе, притиште га буква у Воденом Долу, а мајка оставши сиротица покупи ђецу и два завешљаја натовари на пароче па пут бијела свијета тражећи некаквог селамета.

Као и остали, чим су прогледали добише надимке Ромуло и Ремо. Отац им млад погибе, притиште га буква у Воденом Долу, а мајка оставши сиротица покупи ђецу и два завешљаја натовари на пароче па пут бијела свијета тражећи некаквог селамета.

На крају се настани на једној ледини далеко од народа да би тако заштитила и подгојила синове док сами не буду кадри себи кору љеба произвести из земље.

Језици тада нису били баш овакви какве их ми знамо, осим куваних говеђих језика, они су имали исти укус, макар се тако предање задржало међу народом. Ето, Радмило и Рајко су основали Рим, а неки преводилац је умјесто „Вучуша“ са протохумског на латински превео њихову мати као „Вучицу“ и тако настаде легенда да је ову двојицу Пејда одгојила вучица, што и није баш потпуно погрешно јер веле да је дотична госпоја била сналажљива ко вук!

Ево, надам се да вам је сада јасна ова грешка у преводу и да тај мит више не дјелује потпуно измишљен.

Драго ми је још да свијет најзад сазнаје да што се тиче грунта у Риму и могућу круну царства највише право полажу управо Пејде и Вучићи из Зијемаља (Бугојанци немају везе с Римом што бих нагласио!) па апелујем на оне који правду дијеле да обрате пажњу кад се буду међе ударале!

Ето, од мене вам доста за данас, други пут на другу тему!

(Ова прича мада је добар комад логичнија од постојеће легенде о настанку Рима, написана је као шала и надам се да ћете је тако схватити)

Милан Д. Бован/ обложавање.ме


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО