Инспектори глумећи студенте уписали факултет и купили дипломе – Ухапшени ректори, декани…

У акцији „Кластер“ припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) ухапсили су десет особа, међу којима је више радника и високих званичника универзитетских и факултетских установа у БиХ, а због сумње у издавање лажних диплома и низ других незаконитости.

„Независне“ незванично сазнају да је припрема акције трајала дуже вријеме, те да су у свему учествовали и полицијски инспектори, који су се, у оквиру ове акције, прерушили у студенте те уписали на факултете и успјели добити лажне дипломе, што би требало да буде један од кључних доказа у предстојећем поступку.

На мети истраге су, како нам је потврђено, осумњичени декани, те професори високошколских установа.

Медији су пренијели да су акцијом обухваћени „Апеирон“, Независни универзитет Бањалука – НУБЛ, Универзитет за пословне студије – УПС, „Прометеј“ и Универзитет за пословне студије и менаџмент – ПИМ.

Спомињу се и цифре од неколико десетина лажних диплома које су, како постоје тврдње, издате, а инспектори су све снимали и документовали.

СИПА је јуче приликом реализовања акције привремено одузела 165.000 марака и пословну документацију.

Истражиоци су, између осталог, чешљали документацију неколико приватних високошколских установа у Бањалуци.

У Тужилаштву БиХ су рекли да је у оквиру акције приведено више радника и високих функционера универзитетских и факултетских установа у БиХ и заплијењен је новац који потиче из незаконитих активности.

„Према прикупљеним доказима, сумња се да су осумњичени незаконитим активностима стекли незаконито више од 600.000 КМ“, навели су из Тужилаштва БиХ.

Такође наводе да се у складу са наредбом Суда БиХ одузима обимна документација и предмети у већем броју установа.

„Ова акција је дио напора Тужилаштва БиХ и агенција за проведбу закона у борби против системске корупције у БиХ и откривања и процесуирања особа које чињењем кривичних дјела наносе велику штету владавини права и свим грађанима, као и академској и универзитетској заједници у сегменту високог образовања у Босни и Херцеговини“, поручили су из Тужилаштва БиХ.

Жељко Будимир, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, изјавио је да свака негативна појава у високом образовању треба бити санкционисана, као и да је ресорно министарство на располагању свим надлежним органима у процесу истраге.

„Јавни и приватни универзитети у Српској морају поступати и дјеловати у складу са законом“, поручио је Будимир, коментаришући оперативну акцију „Кластер“.

Будимир је рекао да ће се Министарство и даље борити против свих злоупотреба на високошколским установама у Републици Српској.

До закључења данашњег броја „Независних новина“ нису биле завршене све полиције активности, а десет ухапшених су спроведени у просторије СИПА ради криминалистичке обраде и испитивања у својству осумњиченог.

„Након испитивања ће у законском року бити предати у даљу надлежност поступајућег тужиоца Тужилаштва Босне и Херцеговине“, рекли су из СИПА.

Како су јуче навели, приликом претреса откривени су предмети који могу послужити као доказ да су почињена кривична дјела организовани криминал, недопуштена трговина и прање новца прописана Кривичним законом Босне и Херцеговине.

Такође, ту су и кривична дјела из кривичних закона Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине и Брчко дистрикта и то подстрекавање, злоупотреба положаја или овлаштења, фалсификовање или уништење службене исправе и кривотворење службене исправе.

Агенције/ Требињеливе


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО