Православну капелу заједно обновиле комшије Бошњаци, Хрвати и Срби

МАГЛАЈ – Да су добри међуљудски односи и слога доказ да се све може постићи, показује и обнова православне капеле у маглајској мјесној заједници Радојчићи, коју су заједно градили и изградили комшије Срби, Бошњаци и Хрвати.

У засеоку Црнојевићи живе Срби који су повратници у родни крај, а у обнови капеле су им, након уређења мјесног гробља, помогле комшије из сусједних села, и то Хрвати и Бошњаци, који су такође повратници.

Новца нису имали, па су засукали рукаве како би заједно изградили капелу која ће православним вјерницима у овом мјесту много значити.

Маринко Келавић, предсједник Мјесне заједнице Радојчићи, прича да ову мјесну заједницу чине три села.

„У Галовцу живе Хрвати, у Струпини Хрвати и Бошњаци, а у Радојчићима Срби, Хрвати и Бошњаци. Овдје је, нажалост, ратовао свако против сваког, али, ево, ми показујемо колико смо везани једни за друге, те да поред свега желимо живјети заједно и помагати једни другима“, казао је Келавић.

Према његовим ријечима, капела је почела да се гради још 90-их година прошлог вијека.

„Помоћ нам је била потребна јер смо својим снагама радили и нисмо имали новца да платимо раднике. Министарство за рад, социјалну политику и избјеглице Владе ЗДК уплатио је средства за куповину грађевинског материјала за кровну конструкцију и бетонирање доње плоче и тротоара, а имали смо и донатора за цријеп, прозоре и врата. Циљ је био да завршимо капелу прије православног Божића и успјели смо да то учинимо. Комшије су сложно радиле како би она била завршена. Хтјели смо да нашим повратницима православне вјероисповијести на овај начин бар мало уљепшамо божићне празнике“, истакао је Келавић.

Казао је да становници ове мјесне заједнице у свим акцијама једни другима излазе у сусрет и помажу колико су у могућности.

„Овдје се јако тешко живи. Срби повратници су веома запостављени, тако да је тренутно једини начин да будемо сложни и помажемо једни другима. Ја желим да те односе унаприједим на још већу разину, а то је управо кроз ово што радимо. Апелујем на све институције и добре људе да помогну повратницима јер је њима заиста тешко опстати и живјети овдје“, нагласио је Келавић и додао да ова мјесна заједница броји око 800 становника.

Иван Лукић, мјештанин Радојчића, навео је да се радила капела, ограда и сличне ствари.

„Нисам физички учествовао у градњи, али сам помагао на друге начине колико сам могао. Радојчићи јесу повратничко насеље, али се код нас одржавају добри међуљудски односи. Помажемо се у свакаквим ситуацијама, а до сада није било никаквих проблема“, закључио је Лукић.

nezavisne


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО