Бијели лук црне боје производи се у Љубињу

Фирма „Фармавит“ из Љубиња, која се бави узгојем и прерадом бијелог лука, покренула је производњу ферментисаног бијелог лука, познатијег као бијели лук црне боје, од кога се прерадом добија десетак производа корисних за лијечење многих обољења, што ову фирму чини јединственом на Балкану.

Руководилац пословне јединице у „Фармавиту“ Стефан Шалварица рекао је Срни да се након процеса добија бијели лук црне боје, што је познато као производ који садржи много више антиоксиданаса од свјежег бијелог лука.

Он је истакао да се ферментацијом бијелог лука добија јачи бијели лук, који нема мирис и не иритира слузокожу желуца.

„Такав бијели лук смо прерадили и направили екстракте од њега, које смо обогатили додацима есенцијалних уља из Херцеговине. Све смо то запаковали у фармацеутски облик меке желатинске капсуле, савремени фармацеутски облик, што нас чини јединственим на Балкану“, рекао је Шалварица.

Он је додао да ова фирма сада производи десет производа на бази ферментисаног бијелог лука који се могу користити за лијечење високог крвног притиска, за имунитет и слично.

Шалварица каже да се ови производи могу купити у апотекама у Републици Српској и Федерацији БиХ, а доступни су и на међународном тржишту посредством интернет платформе.

Он је објаснио да је ова фирма прије десетак година почела са узгојем и прерадом бијелог лука, када је и направљена фабрика у Љубињу, јединствена у овом дијелу Европе.

Према његовим ријечима, извор сировине су сопствене плантаже и кооперантска мрежа у Херцеговини, а годишње откупе више од 20 тона бијелог лука од домаћих произвођача.

„Најприје смо почели да правимо маринаде од бијелог лука, ти производи се налазе у продаји широм БиХ, а извозили смо их и у земље ЕУ“, рекао је Шалварица.

Он је навео да осим тога, продају и свјежи бијели лук, те напомиње да су откупне цијене једнаке малопродајној цијени увозног лука из ЕУ, што представља проблем за ову фирму кад је ријеч о пласману.

Фирма „Фармавит“ из Љубиња има око 15 радника, а на сопственим плантажама годишње произведу око 20 тона бијелог лука.

SRNA


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО