РиТЕ ГАЦКО –      Предузеће од кога је дигао руке свако ко има знања и способности да поправи стање, а интересовање показују само они који га виде као плен!

РиТЕ Гацко опет запошљава- рођак, сестић и стрина да помогну фирми

Вишковићев лов на нераднике је, види се на примеру Гацка, доживео прави фијаско. Предмет је вицева иако је директор Шешлија са крутом озбиљношћу јуче рекао да ће се држати закона приликом отпуштања оних којима су дозволили да не долазе на посао.

Судбине им се преплићу- где почиње Гацко, а где завршава РиТЕ

Ничим изазван, јуче је РиТЕ Гацко посетио министар Петар Ђокић. Да ли су причали о неким конкретним стварима јавност није успела да сазна. Познајући Ђокића склони смо да мислимо да је дошао да заврши неки свој посао. Јер, оно што су рекли да су разматрали, потпуни је нонсенс. Због тога по киши није морао у Херцеговину. Барем би уштедели на гориву.

Рудник је угашен
Похвалио је општинску власт и управу рудника да су реаговали на кишу на прави начин.

“Мере су помогле да се спречи штета која би настала да те мере нису предузете”, лаконски је оценио министар за индустрију док је причао о развоју пољопривреде(?!)

Начелник се, није јасно на чему, захвалио Ђокићу и истакао да су уложени напори којих није било.

“Мере Владе су биле на месту и потребне да упозоре. Надљудским напорима изместили смо грађане из два поплављена објекта”, рекао је Милинковић.

Директор РиТЕ Гацко Миодраг Шешлија је изразио задовољство резултатима производње струје и угља.

“Производња угља стабилна, блок стабилан, тако да не очекујемо проблеме што се тиче производње електричне енергије”, изјавио је.

О откривци која последњих месеци не постоји, није рекао ништа.

Ако производња откривке показује каква ће бити будућност рудника, можемо рећи да је рудник већ затворен, само што то нису обзнанили.

Уместо 10 милиона кубика колико је било неопходно, планирано је око 6,5 милиона, а откопано нешто мање од 4.

“Надам се да је дошао (Ђокић) пре подне, јер је то време када се иде на гробље”, коментарисао је министрову посету један од наџорника у РиТЕ Гацко.

“Да предузеће још постоји видимо само по платама. Шта да кажем кад је већа производња тампона него откривке, јасно је да је све отишло дођавола”, додао је резигнирано.

У децембру је дошло до клизања више десетина хиљада кубика одложеног материјала на позицији другог БТО система. То је цех лоших потеза руководства протеклих година.

Јавиле су се и озбиљне пукотине на два места у руднику.

Експлоатација угља се свела на тзв “повлатну зону” јер из главног угљеног слоја угља одавно нема. А нема га јер није откривен.

Механизација је у расулу као и радни елан.

Запошљавање „по милости“
Лоши кадровски потези, страначко запошљавање и напредовање, узимају свој данак. Од предузећа је дигао руке свако ко има знања и способности да поправи стање, а интересовање показују само они који га виде као плен.

Вишковићев лов на нераднике је, види се на примеру Гацка, доживео прави фијаско и служи за подсмех иако је директор Шешлија са крутом озбиљношћу јуче рекао да ће се држати закона приликом отпуштања оних којима су дозволили да не долазе на посао.

О новопримљеним радницима није рекао ни реч. А ових дана је двадесетак њих почело да долази у РиТЕ Гацко. Разлог за запошљавање није по стручности него по милости.

Једна жена заслужног члана, један син бившег директора, један рођак садашњег и све тако до последњег имена.

“Код нас је све по оној народној: “Воду вари, воду хлади”. Најављују реорганизацију и дају отпремнине, а запошљавају родбину и чланове странке. Сад нам је свеједно. Број мишева не чини разлику на броду који тоне”, коментар је једног од радника на вест о новом примању.

Посматрач је остао у недоумици чему да верује- ономе што види или ономе што чује. Речи директора Шешлије су биле оптимистичне, али израз његовог лица говори да није добро.

Миланка Ковачевић
Директ


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО