Апел Драже Михаиловића Србима партизанима из 1944.

У почетку свеопште офанзиве добро наоружаних партизанских снага 1944. године на територије под контролом Југословенске војске, уз свеопшту подршку из ваздуха савезничким бомбардовањима српских градова и комуникација, главнокомандујући Југословенске војске ђенерал Драгољуб Михаиловић упућује апел партизанима српске националности указујући им на стварне циљеве хрватског руководства комунистичке партије и комунистичко-усташке сарадње, као и њихову злоупотребу.

„Срби, партизани!

Поставите питање вашим вођама зашто вас сада, пред крај рата, када непријатељ издише, доводе у Србију. Ми смо довољно јаки да се сами од непријатеља ослободимо, који се спрема да напусти нашу земљу. Зашто вас Тито не води у борбу против усташа који су поклали нашу браћу, жене, сестре и децу, него против нас, који вам заиста, нисмо ништа учинили. Коме је то потребно да се Срби између себе кољу? Пошто вам ваше вође сигурно неће одговорити на ово питање, то ћемо учинити ми!

Срби, партизани!

Треба уништити и последње подручје на коме је један део народа остао бар унеколико очуван. Треба спасавати усташе, и друге Хрвате одроде, од одговорности за преко милион поклатих невиних Срба. Најзад, треба сачувати Хрватску од страшнога грађанскога рата. Откако је потписан споразум Тито Шубашић од половине јула ове године, обустављена је свака партизанска акција у Хрватској. А ви сте са границе Босне и Хрватске пребачени чак у Србију да бисте се тамо клали са вашом браћом и пустошили њихове домове. То је тајна садржана у споразуму који су постигли између себе два Хрвата др Шубашић и Јосип Броз Тито!

Срби, партизани!

Освестите се! Погледајте докле су вас ваше вође довели! Ви сте пошли у борбу за друштвене идеале које сада ни сам Тито више не помиње. Он је постао савезник усташа, и осталих хрватских изрода са којима хоће да побије што више Срба. Престаните да будете оруђе у братоубилачкој борби која данас представља безумље и злочин према српском народу, чији сте ви, пре свега, синови. Сваки Србин може бити сигуран да ћемо га братски примити, сачувати и живог вратити у његов родни крај, али знајте, док се ви Срби борите против ваше браће у Србији, дотле усташе спремају нови покољ Срба у Босни, Лици и Банији…“

Војни архив, Бр. рег. 20/3, К-15, ВК-П-651-г
Дража Михаиловић, с.рС

Извор : ФБ страница Историја Срба


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО