Најбоља студенткиња медицине на раскрсници: МОРАЋУ ДА ОДЕМ уколико не будем могла да се усавршавам по властитој жељи


Љекарску професију смо толико омаловажили, да људи више немају поштовања према љекару због оваквих ствари.

Најбоља студенткиња медицине на раскрсници: Уколико не будем могла да се усавршавам по властитој жељи, МОРАЋУ ДА ОДЕМ

Изјавила је за Српскаинфо Душка Регода, студент генерације Медицинског факултета у Бањалуци, о којој од јуче бруји цијела Српска. Она је дипломирала прошлог септембра са просјеком 9,8 и још чека посао који је, каже, обећан на УКЦ Републике Српске приликом свечане додјеле диплома.

Њена жеља је да се у будућности бави кардиологијом, а директор Универтитетско- клиничког центра Републике Српске, Владо Ђајић поручио је да ће запослење добити, али на одјелу који овој установи буде потребан.

– Ја не морам добити на УКЦ посао, али како се лошији студенти који су дипломирали након мене свакодневно онда запошљавају на жељеном одјелу? Да ли је проблем што не изгледам као естрадна умјетница и што не знам климати главом? Желим само да скренем пажњу јавности на неправду коју сам доживљела прије свега од Медицинског факултета, они имају већу одговорност од УКЦ – рекла је Регода која сматра да се сви требамо потрудити да заједно вратимо достојанство медицинској струци и повјерење у медицинску науку.

Многи грађани поручили су овој паметној дјевојци, да као и многа друга омладина, срећу потражи у Њемачкој, гдје се цијени памет. Да ли ће их послушати?


– Ја сам се само трудила да будем што боља током школовања, како бих нашем народу пружила квалитетну здравствену заштити јер су људи незадовољни тренутни стањем у здравству. За сад ћу лијечити грађане Босне и Херцеговине, није ми проблем ни да радим по селима јер изузетно цијеним поштене становнике села. Али уколико не будем имала прилику да се даље усавршавам у смјеру који ја мислим да је исправан, мораћу отићи. Одлазак није моја жеља, али је посљедица неслагања између мог система вриједности и система вриједности који се данас намеће код нас у држави. Поред тога, нисам ни прва и посљедња, многе моје квалитетне колеге су понижене – рекла је она.

Душка Регода је медицину уписала 2016. и завршила у року 2022. Од прве до шесте године била је студент са највећим просјеком на медицини, добитница је златне значке Универзитета у Бањалуци, као и Повеље за најбоље резултате постигнуте на студијама медицине коју јој је уручила Комора доктора медицине Бањалуке. Волонтирала је у Ургентном центру УКЦ РС током пандемије вируса корона. Била је и стипендиста фонда “др Милан Јелић”.

Аутор: Наташа Телебак


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО