Враћа се на посао у Владу Републике Српске након проневјере 110.000 марака

Службеница Министарства рада четири године била на боловању
Ни пресуда за кривично ђело није довољна да би Грујићка остала без посла
БАЊАЛУКА – Дисциплински поступак против службенице Министарства рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Милане Грујић, која је прије четири године откривена у превари и крађи готово 110.000 марака из буџета РС је застарио, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

То значи да се Грујићка, која се од тада до данас води на боловању и уредно добија плату из буџета РС, може без проблема вратити на “мјесто злочина” и наставити да ради на мјесту са којег је извршила кривично дјело.

Да виц буде комплетан, Грујићка је прије два мјесеца осуђена пред Основним судом у Бањалуци, али изгледа ни пресуда за кривично дјело није довољна да би службеник Владе РС остао без посла.

Грујићка се жалила на одлуку дисциплинске комисије министарства од октобра 2018. године која је због преваре ријешила да јој прекине радни однос, да би на одбору државне управе за жалбе било одлучено да се поступак обуставља јер је застарио.

Отишла је тако далеко, да је још тражила да јој се надокнаде трошкови за писање жалбе у износу од 562,50 КМ, али то је комисија одбила.

Дисциплински поступак намјерно одуговлачен
Извор портала ЦАПИТАЛ каже да је дисциплински поступак одуговлачен да би се од санакције сачувао члан странке иако је проневјерила озбиљне паре које није вратила.

Пријаву против ње 2018. године поднијело је министарство, а утврђено је да се сумњичи да је починила чак 14 кривичних дјела.

„Међутим, нико није поднио тужбу за поврат украденог новца, а успут је добијала плату на боловању и задржала посао“, каже наш извор.

Теретили су је за злоупотребу положаја одговорног лица, навођење на овјеравање неистинитог садржаја, фалсификовање или уништавање службене исправе и обману при добијању кредита или других погодности.

Оптужницу је подигло Окружно јавно тужилаштво Бањалука дана 10. 12. 2019. године, због преваре и обмане при добијању кредита или других погодности.

Основни суд у Бањалуци је 18. 11. 2022. године донио осуђујућу пресуду, али до објављивања овог текста нису нам стигли одговори на наш упит о пресуди и статусу њеног предмета.

У ОЈТ Бањалука су за ЦАПИТАЛ рекли да је осумњичена од почетка 2015. до половине 2018. године као службеница за обрачун личних примања и накнада у министарству приликом уношења података у рачунарску апликацију за обрачун плата кориговала обрачун свог примања.

„У апликацији је у дијелу “додатак на плату” уносила незаконито различите новчане износе за сваки мјесец, као и корекцију свог коефицијента, чиме је противправно остварила имовинску корист од око 74.782 КМ (на нето плату) или 109.044 КМ бруто, за колико је оштетила РС“, наводи се између осталог у оптужници.

Полицијска управа Бањалука раније је објавила да је она од 2016. до 2018. године приликом подношења захтјева за кредит код микрокредитног друштва и банака из Бањалуке достављала фалсификоване платне листе и довела у заблуду службенике да одобре кредит од око 145.000 КМ.

Иако смо питања у вези Грујићке и њеног радно-правног статуса у министарство послали још јуче, одговоре на њих, као ни информацију када ће, нисмо добили до објављивања овог текста.

ЦАПИТАЛ: Андријана Писаревић


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО