Црна Гора тужи Даницу Црногорчевић?!


Пјевачица етно и духовне музике, Даница Црногорчевић, испред Храма Христовог васкрсења у Подгорици отпјевала је 6. јануара, током Бадње вечери, црногорску химну „Ој свијетла мајска зоро“.

Даница је нумеру извела нешто другачијим текстом који говори о заједничкој јуначкој прошлости и братству Србије и Црне Горе.

У измијењеном тексту који је Даница певала, није било увредљивих дијелова који се тичу црногорске нације.

Она је између осталог у измијењеној верзији отпјевала “једина си за слободу ти остала српском роду”.

У црногорским медијима се појавила информација да се ово њено извођење многима није допало, због чега је могуће да ће учесници бити кажњени новчаном казном у износу од чак 20.000 евра, док СПЦ као организатор догађаја може прекршајно одговарати казном од 1.000 до 20.000 евра.

Даница Црногорчевић пјевала је аутентичну верзију народне песме још из 1863. која гласи:

Мајко наша Црна Горо!

На твојим се врлетима

Разби сила душманина.

Једина си за слободу

Ти остала српском роду.

Даће Бог и света Мати

Да се једном све поврати, преноси Телеграф.

Након свега, огласила се и Даница Црногорчевић.

– У повратку из Републике Српске сам прочитала ову вијест. Мислила сам да ће ово бити само нешто пролазно, али није тако. Људи ово је недјеља када прослављамо Христово рођење, Божић, ајде да бар ових недјељу дана сакријемо ту мржњу. Па ћемо се послије тужити и свађати и да се миримо ако Бог да – рекла је Црногорчевић за Пулс Србије и додала:

– Оно што могу да кажем о тој химни и они знају, али воле да буду да читани па зато тако пишу. Та химна датира још од 1863. године односно 1864. године и постоји пуно писаних архивских трагова те химне. Генерално је то што све парохије у Црној Гори знају. Апсолутно немају основа за било какве тужбе, али добро – преноси Телеграф.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО