Херцеговци код Михајла Пупина

Михајло Пупин (Фото Википедија), Пупиново писмо послато свим организацијама Српске народне одбране у Америци.

Херцеговци Перо Слијепчевић из Гацка, село Самобор, и Владимир Гаћиновић из Билеће, село Качиње, чланови Младе Босне, одлазе у Америку да траже помоћ. Кад су дошли у Америку Перо Слијепчевић је имао 27 година, а Владимир Гаћиновић 25. Тражећи ко ће им помоћи, одлазе прво код Михајла Пупина и он их прима. У то време Пупин је био познати научник, па може се рећи и политичар. После разговора он свим Србима у Америци пише писмо написано и потписано ћирилицом.

Овај драгоцени документ говори о Пупиновој ангажованости на помоћи својој земљи у Првом светском рату. Његово писмо послато свим организацијама Српске народне одбране у Америци може да допринесе сагледавању историје српског добровољачког покрета народа. У писму пише:

„Браћо Босанци и Херцеговци

Стигоше два нова госта, два млада Херцеговца, Петар Слијепчевић и Владимир Гаћиновић. Донели су братске поздраве и поруке од најбољих и најодабранијих. Из писама која нам предаше и из мудрог разговора којим нам описаше њихову задаћу, уверен сам да су момци добро изабрани. Горка их је мука нагнала и довела у вашу средину, у близину ваших срца. Примите их као своју браћу и учините што год који може, јер глад и помор даве наш мили народ у Босни поносној и кршној Херцеговини. Жене, деца и изнемогли старци у вашем рођеном завичају виде у вама данас једину наду.

Србија је прегажена: Црна Гора одавно гладује, а Русија нема данас да прискочи у помоћ Босни и Херцеговини, јер душманима пут је пресекао. Ви сте браћо једина утјеха.

Српска народна одбрана стоји браћи Слијепчевићу и Гаћиновићу иза леђа и учиниће све да њихов род буде успешан. Централни одбор у Њујорку примаће прилоге, а месни одбори широм Америке позивају се да што брже потраже Босанце и Херцеговце и да их опомену на свету дужност. Сваки цент ће отићи тамо где је намењен, а сваки прилог биће објављен у Српским новинама.

Ја вам јамчим за чист рачун, с обећањем Божијег и народног благослова.

Са српским поздравом, ваш Михајло Пупин,

председник Српске народне одбране у Америци.”

Петар В. Вуца/ politika.rs


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО