(ВИДЕО) „ГРОБАРИ“ Гацко: „Јер је отаџбина само оно куда наш зној падне, гдје је крв очева пала“ – СРЕЋАН ТИ РОЂЕНДАН РЕПУБЛИКО

„Тридесет и једну годину касније, захваљујући нашим очевима, синовима и браћи, имамо могућност, да живимо на сопственим огњиштима и у слободној Републици Српској. Зато, обавеза свих нас данас је да чувамо од заборава све оне који су уклесали своје животе у темеље наше Републике Српске.
С’ тугом али и поносом посјетили смо спомен-собу, у којој су уписана имена 153 борца Гатачке бригаде и других формација, које су због ратних збивања уточиште нашле у Гацку.
Као интервентна јединица ВРС,  Гатачка бригада дала је немјерљив допринос, у одлучујућим борбама за стварање Републике Српске, на многим ратиштима.
Заједно са представницима Борачке организације Гацко, обишли смо спомен-обиљежја на Рогоју и Добром Пољу, као и централни споменик „Круна гатачким јунацима“ положивши цвијеће.


Наставили смо достојанствено, онако како и заслужује да се обиљежи овакав, од великог историјског али и актуелног значаја, датум. На површини од 14400 м2 направили смо границе наше вољене Републике Српске и тако извели перформанс који није виђен нигдје до сада. Крунисали смо све ватрометом и бакљадом дуж читаве главне улице, у бојама које носимо у срцу, и са поносом истичемо, са јасном поруком нашег пјесника Јована Дучића:
Јер је отаџбина само оно куда
наш зној падне, гдје је крв очева пала;
И плод благословен рађа само груда
Гдје су мач зарђан дјеца ископала.
И за крај желимо свима да честитамо дан Републике Српске, крсну славу Свети Стефан и све празнике.
Мир Божији, Христос се роди!“
ГРОБАРИ ГАЦКО.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО