Прича о Божићу ’42 у Тузли

Да ли сте знали да је пре тачно 75 година усташки тајни одбор за истребљење Срба и Јевреја у Тузли планирао је да шестог јануара 1942. године, на Бадње вече, минира Саборни храм у Тузли и побије окупљене вернике?

Ž

Планиране су ликвидације и у Српској вароши. За ову информацију је сазнао тузлански муфтија Шефкет еф. Курт који је, са групом угледних Тузлака, затражио хитан пријем код немачког команданта града, потпуковника Њиста, и од њега енергично захтевао да онемогући злочин. Тада је потпуковнику Њисту речено да ће уколико се ово деси муслимани масовно кренути да се одмећу у покрете отпора. Увидевши да ћето изазвати муслимане Тузле Немачка команда је, из својих интереса, одмах истакла плакат са упозорењем да – „нико не сме никога злостављати, одузимати или рушити туђу имовину и дирати живаљ који слави“.

Захваљујући ангажману муфтије Шефкета еф. Курта, у Тузли није било масовних злочина. Овај догађај је централно историјско место одбране заједничког живота у Тузли и регији. Између осталог о њему је Меша Селимовић рекао: Кад је умро, на сахрану је дошло десетак хиљада људи, међу којима највише Срба – сељака из околине Тузле. Потресан говор над гробом одржао је православни свештеник Ђорђе Јовановић.

А, Мухамед еф. Лугавић наставља: “ Могу вас подсетити да је прота Јовановић, кад је умро рахметли муфтија Курт, молио да га и он спусти у мезар. Много је лепих примера из наше заједничке историје, а који су данас негде у запећку разних злочина. Има ли ко да жели да се посветимо изношењу добрих примера заједничког суживота. Нико нама до нас самих није ближи, не заборавимо то. Бог нас једне другима даде, хвала Му.“

Аутор: Муфтија београдски Мустафа Јусуфспахић


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО