Нова Влада Републике Српске опет без Херцеговаца

Доносимо биографије будућих министара:

Зора Видовић, министар финансија (СНСД, Српкиња)

Рођена је 1954. године у Српцу гдје је завршила основну школу и Гимназију. Економски факултет завршила је 1978. године у Београду. Била је финансијски руководилац у “Стирокарт” Србац, директор Управе прихода у Српцу, директор Филијале “Бањалучке банке” и директор филијале “Балкан инвестмент банке” у Српцу, директор “Живинопродукта” у Српцу, директор Микрокредитне организације “Микрокредит” у Српцу, посланик у Народној скупштини Републике Српске у два мандата, директор Пореске управе Републике Српске и министар финансија у Влади Републике Српске.

Синиша Каран, министар унутрашњих послова (СНСД, Србин)

Каран је рођен 1962. године у Белом Манастиру. Основну школу и гимназију завршио је у Купресу. Дипломирао је на факултету Политичких наука у Сарајеву. Магистарске студије завршио на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци, гдје је одбранио и докторску дисертацију. Редовни је професор на Правном факултету Паневропског Универзитета „АПЕИРОН“, Бањалука и Факултету за безбједност и заштиту Независног Универзитета Бања Лука.Радио је у органима унутрашњих послова од командира станице полиције Купрес до начелника Управе за сузбијање криминалитета МУП-а РС и начелника кривичних истрага СИПА и начелника Финансијско обавјештајног ођељења СИПА. Био је савјетник предсједника РС за безбједност и у последњем сазиву Владе РС био је њен генерални секретар.

Петар Ђокић, министар енергетике и рударства (СП, Србин)

Ђокић је рођен 1961. године у Брчком. По занимању је дипломирани економиста. Обављао је више високих политичких дужности на нивоу града Брчко. У више мандата је биран за народног посланика у Народној скупштини Републике Српске, а два пута је биран за предсједника Народне скупштине Републике Српске. Био је министра рада и борачко инвалидске заштите од 2011. до 2014. године, а од 2014. до 2018. био је министар индустрије, енергетике и рударства РС. У претходном сазиву обављао је дужност министра енергетике и рударства.

Недељко Чубриловић, министар саобраћаја и веза (Демос, Србин)

Рођен је 1953. године у Крупи на Врбасу. Завршио је Машински факултет у Бањојлуци. Радио је у привреди, на пословима од конструктора до директора.Био је предсједника Извршног одбора Бањалуке и више пута је био одборника у Скупштини Града Бањалука и за посланика у Народној скупштини РС. Био је два пута министар саобраћаја и веза РС. Два пута је био предсједник Народне скупштине РС.

Милош Букејловић, министар правде, (СНСД, Хрват)

Букејловић је рођен 1989. године у Добоју. Основну и средњу школу завршио је у родном граду, а Правни факултет у Новом Саду.Радио је у Агенцији за развој малих и средњих предузећа Добој, Градској управи Добој, био је секретар Скупштине Града Добој, потпредсједник и предсједник Скупштине Града Добој, те директор предузећа “Електро Добој”.

Војин Митровић, министар привреде и предузетништва (СНСД, Србин)

Он је рођен је 1961. године селу Доњи Бродац код Бијељине гђе је завршио основну и средњу школу. На Факултету техничких наука у Новом Саду стекао је диплому машинског инжињера стекао гдје је и магистрирао и докторирао. Радио је на Факултету техничких наука у Новом Саду, у “Мајевици” у Бачкој Паланци и у “Панафлексу” у Бијељини. Мандат посланика у Народној скупштини РС освојио је 2014. године да би на наредним изборима освојио посланички мандат у Представничком дому БиХ, али децембра 2019. именован је за министра комуникација и транспорта БиХ. На недавним изборима поново је освојио мандат посланика у Народној скупштини РС.

Дадо Доган, министар породице, омладине и спорта (СП, Бошњак)

Рођен је 1988. године у Јајцу, да би Средњу техничку школу завршио у Брчком. На Високој грађевинско-геодетској школи струковних студија, завршио је одсјек архитектура у Београду. Радио је у “Комуналном Брчком”. Осим тога радио је у општинској управи Пелагићево, те у Јединици за имплементацију Регионалног стамбеног програма у оквиру Републичког секретаријата за расељена лица и миграције.

Жељка Стојичић, министар просвјете и културе (СНСД, Хрватица)

Стојичићева је рођена 1959. године у Мркоњић Граду. У свом родном граду завшава основну и средњу школу, а у срахеву Економски факултет.Радила је на пословима плана и анализе у Радној заједници “Мањача” Мркоњић Град, а била је и шеф рачуноводства у ШГ “Лисина”, начелник Ођељења за финансије у Мркоњић Граду и начелник Ођељења за привреду и финансије у Мркоњић Граду. Потом је била и помоћник министра у ресору за буџет и јавне финансије у Министарству финансија РС. У два наврата била је посланик у Народној скупштини РС.

Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде (СНСД, Србин)

Он је рођен је 1974. године у Шамцу. Основну школу је завршио у Оџаку, а средњу у Шамцу и Бијељини. Правни факултет је завршио у Бањојлуци, гдје је прво постао магистра, а потом и доктора правних наука. Има правосудни и адвокатски испит. Начелник Шамца био је у два мандата, а био је и директор Агенције за аграрна плаћања као и “Калдера Компани” из Лакташа.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић (СНСД, Бошњак)

Рођен је 1977. године у Бањојлуци. Основну, средњу Медицински факултет је завршио у Бањојлуци. По завршетку факултета, као доктор медицине, радио је три године у Дому здравља Кључ, након чега је каријеру наставио на различитим позицијама у Министарству здравља и социјалне заштите РС. Маја 2018. године посато је министар науке и технологије РС, а од октобра 2018. године, по овлашћењу предсједника Владе РС био је и министар просвјете и културе. У претходном сазиву Владе РС био је министар здравља и социјалне заштите.

Жељко Будимир, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво (СНСД, Србин)

Он је рођен је 1977. године у Санском Мосту. У Бањалуци завршава Правни факултет и на Факултету политичких наука магистрира. На београдском Факултету политичких наука у Београду постаје доктор политичких наука. Изабран је у звање доцента на Универзитету у Бањојлуци. Радио је у компанији Телеком Српске Бањалука као руководилац сектора за правне послове. Од 2020. године савјетник је српског члана Предсједништва БиХ за међународне односе и ради као професор на Факултету политичких наука у Бањалуци.

Севлид Хуртић, министар трговине и туризма (БХ зелени – ПЗД, Бошњак)

Рођен је1970. године у Добоју. Основну и средњу школу завршио је у Добоју. Дипломирао је на Економском факултету, гдје је и магистрирао и докторирао.Био је одборник у Градској скупштини Добој, њен предсједник Скупштине и на посљедњим изборима изабран је за посланика у Народној скупштини Републике Српске.

Бојан Випорник, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију (Уједињена Српска, Хрват)

Рођен је 1982. године. На Универзитету за пословни инжењеринг и менаџмент у Бањојлуци је дипломирао.У Комерцијалној банци Бањалука радио је као стручни сарадник и виши стручни сарадник. Био директор Нова консалтинг д.о.о и шеф Кабинета министра просвјете и културе.


Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу (СНСД, Бошњак)

Рођен је 1983. у Прњавору. Ту је завршио основну и средњу школу, а у Бањалуци Електротехнички факултет. Радио је у “Електрокрајини”.За министра за економске односе и регионалну сарадњу РС именован је у децембру 2014. Од 2018. до 2022. године био је министар за европске интеграције и међународну сарадњу.

Кроз Стару Херцеговину


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО