Данас се навршило 30 година од масакра у Јошаници

Данас се навршило 30 година од масакра над Србима у фочанском селу Јошаница и његовим засеоцима, када су припадници такозване Армије БиХ на Никољдан 1992. године убили 56 становника српске националности.

Добро наоружане и бројне муслиманске снаге ушле су 19. децембра 1992. године из правца Горажда у залеђе српских положаја и, палећи све пред собом, на кућном прагу док су се спремали да сломе славски колач, масакрирале српске жене, старце и дјецу.

Десетак заселака Горње Јошанице у општини Фоча избрисано је са географске карте, попаљене су, не само куће, већ и помоћни објекти, уз нејач убијана је и стока, а гдје су то стигли, злочинци су чак посјекли и стабла воћака.

Жртве су убијали на веома свиреп начин, често хладним оружјем. Злочинци су једном мјештанину моторном тестером одсјекли главу, а многе жртве су спаљене и изгорјеле у својим кућама.

Међу убијеним је била 21 жена, као и троје дјеце млађе од 11 година.

Најмлађа жртва је двогодишња Данка Тановић, а убијени су и седмогодишњи Дражен и његова десетогодишња сестра Драгана.

Најстарија жртва у овом покољу био је деведесетогодишњи старац Раде Пљеваљчић.

Убијени су десетогодишња Драгана Вишњић, њен три године млађи брат Дражен и двогодишња Данка Тановић.

Драгана и Дражен страдали су заједно са мамом Олгом /31/, татом Драгољубом /39/, стрицем Миланом /33/, баком Зорком /64/ и дједом Вукадином Вишњићем /64/.

Уз двогодишњу Данку Тановић, убијени су и њена мајка, бака, прабака, тетка и ујак.

Данкина мајка Зора Вишњић имала је 22 године, а страдали су и двије године старија њена сестра Ранка и двадесетогодишњи брат Влатко Вишњић, њихова мајка Гоја /44/ и Гојина мајка Стојка /64/.

Убијено је 16 Вишњића, девет чланова фамилије Кулић, по пет у фамилијама Грујичић и Благојевић, затим четворо Давидовића, по троје Јегдића, Пљеваљчића и Стојановића, двоје Мићевића и Ивановића, те по један члан из породица Шкипина, Стевановић, Јагодић и Тановић.

Шесторица некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ, ухапшени су 13. децембра на подручју Сарајева и Горажда због сумње да су починили ратни злочин у Јошаници у децембру 1992. године.

Осумњичени се терете да су као команданти и припадници Вишеградске бригаде такозване Армије БиХ учествовали у нападу на село и почињењу злочина над становништвом.

SRNA/radio foča


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО