Требињски винари помажу винару Срђану Петровићу из Велике Хоче

IMG_20221209_144148.jpg (307 KB)

Сви требињски винари једногласно су се данас договорили на састанку са градоначелником Мирком Ћурићем да помогну винару Срђану Петровићу из Велике Хоче, којем је косовска полиција одузела око 42 тоне вина, да би остао да живи и ради на Kосову и Метохији.

Ћурић је након састанка изјавио новинарима да ће у наредном периоду бити утврђено на који начин ће херцеговачки винари помоћи породици Петровић са Kосова и Метохије, којој су пружили пуну подршку да остане да живи и настави да се бави производњом вина на Kосову и Метохију.

„Херцеговина и Требиње су препознатљиви по винима и одазвали смо се позиву предсједника Одбора за помоћ Србима на Kосову и Метохији Милорада Арлова и ступили смо у контакт са винаром Петровићем из Велике Хоче, који је рекао да му подршка херцеговачких винара веома значи и изразио жељу да до краја године дође у Требиње“, рекао је Ћурић.

Он је напоменуо да им је Петровић пренио да ће остати на Kосову и Метохији и да га ово неће поколебати да настави да се бави производњом вина.

Ћурић је рекао да ће приликом те посјете бити дефинисано како се све може помоћи породици Петровић, било новцем или вином и ракијом.

„Онај ко није био на Kосову и Метохији не може да зна како је њима тамо“, рекао је Ћурић и нагласио да и у Требињу има људи друге вјероисповијести, између осталих и тих који су на Kосову и Метохији и тако раде, али да ће они увијек моћи нормално да живе и раде у Требињу и биће заштићени и да се никада неће вршити притисак на људе друге вјероисповијести.

Он је напоменуо да се од 150 српских породица у Великој Хочи, њих више од 100 бави производњом вина и ракије и запитао какве се то онда поруке њима шаљу?

Ћурић је нагласио да треба доносити мудро одлуке када је ријеч о оваквим питањима са Kосова и Метохије и да никада не треба заборавити ко су били преци и шта за српски народ значи Kосово и Метохија.

Он је захвалио херцеговачким винарима, од којих неки нису могли да присуствују састанку јер су на сајмовима у региону, али ће подржати све договорено да се помогне Петровићима.

Власник Винарије „Анђелић“ Драган Анђелић рекао је да је подршка требињских винара Петровићима из Велике Хоче једногласна и да је битно да се хитно реагује и да њихове колеге са Kосова и Метохије виде да нису сами.

Kао дугогодишњи винар, Анђелић је рекао да може само да замисли како се српски винари на Kосову и Метохији осјећају послије пљенидбе вина Петровићима.

„Све што други раде Србима на Kосову и Метохији, ми не смијемо тако да се понашамо. Треба да будемо изнад тога“, рекао је Анђелић.

Он је истакао да је Херцеговина захваљујући свом руководству израсла у српску Спарту, а Требиње се изграђује и град је културе и спорта, чији грађани се свуда цијене гдје год да оду.

Анђелић је напоменуо да ће тек бити утврђени детаљи помоћи Петровићима, а постоји могућност да то буде и донирањем боца вина путем требињског Аграрног фонда у продавницама у Српској и шире.

Послије јучерашње пљенидбе око 42 тоне вина породици Петровић, смирила се ситуација у Великој Хочи, у којој ослоњено на осам цркава сазиданих у 13. вијеку живи око 700 Срба.

Породица Петровић је једна од најстаријих великохочанских српских породица, која се традиционално бави производњом вина и ракија од грожђа.

Срби из Велике Хоче поручили су након тога да су одлучни да опстану на своме и да породице попут њихових предака одгајају радећи у виноградима, производећи надалеко чувено Хочанско вино и ракију „Ораховачка лоза“.

Великохочански Срби су напоменули да су истрпјели период апсолутног безвлашћа, киднаповања и убистава, паљења и прогона и да ће истрпјети и преживјети и покушај приштинских власти да успоставе страховладу.

Радио Требиње


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО