У Зворнику хаос, опозиција повлачи посматраче

Велике злоупотребе, пријетње, застрашивања и притисци на посматраче опозиционих странака забиљежене су у готово свим селима у околини Зворника, полиција и Градска изборна комисија нису реаговале на бројне позиве, па су у знак протеста опозиционе странке одлучиле да повуку посматраче са бирачких мјеста у сеоском подручју. Чланови Бирачких одбора из владајуће коалиције вријеђају и пријете посматрачима опозиције, не дозвољава се да прате и контролишу изборни процес, чланови Бирачких одбора гласају умјесто гласача, не контролишу се личне карте и не дозвољава контрола гласања, а заробљене институције не реагују.

Јуче је полиција у Зворнику и регији Бирач привела троје кандидата и активиста опозиције на информативни разговор, што представља вид притиска на опозицију. У Мајевцу код Добоја такође посматрачима опозиције није дозвољено да уђу и прате изборе на Бирачком мјесту, а неправилности су забиљежене и на другим мјестима у околини Добоја и у Козарској Дубици.

Ускоро ће се посматрачи опозиционих странака окупити испред сједишта Града Зворника како би изразили протест и незадовољство грубим злоупотребама изборног процеса, а очекује се реакција Централне изборне комисије БиХ и других институција.

Као што се могло очекивати, највећи проблеми на гласању су у Зворнику и Добоју, градовима који су од раније познати по бројним изборним злоупотребама, а надам се да ће овај пут одговорни одговарати.

Небојша Вукановић


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО