Осмаци уче биологију из уџбеника за 9. разред: Никад краја АПСУРДИМА у образовном систему Српске


У земљи подобних и нестручних, у којој за кардиналне грешке нема одговорности, било је питање тренутка када ће на ред доћи и образовање.

Осмаци уче биологију из уџбеника за 9. разред: Никад краја АПСУРДИМА у образовном систему Српске


Док земље у Европи и региону свакодневно улажу огромне напоре у унапређење процеса образовања, основне школе у Републици Српској потреса незапамћени скандал, јер уџбеници нису у складу са посљедњим измјенама Наставног плана и програма.

Под лупом су уџбеници биологије за осме разреде у којима нема лекција које ђаци морају учити!

Ријечима наставника и ђака, у уџбеницима за осме разреде нема лекција које су планиране у овој школској години, већ се оне налазе у уџбеницима за девети разред!?

Избјегавање одговорности

Институције које дебело плаћамо за нерад скидају одговорност са себе и наводе да проблема нема, па уједно савјетују наставнике, и то преко медија, да и не морају слијепо радити по уџбеницима, док је у реалности ипак прича потпуно другачија.

Наставници су ученицима већ пренијели да спорни уџбеници нису у складу с планом и програмом за ову школску годину, јер у њима нема лекција које требају обрађивати, те да се морају набавити и уџбеници биологије за девете разреде?!

– Моје дијете похађа осми разред и рекло ми је да је наставница Биологије на часу саопштила како у уџбенику нема лекција које требају учити, те да се оне налазе у уџбенику за девети разред. У почетку сам мислила да је до мог дјетета, да нешто није добро схватило, па сам се обратила разредници и тек је онда услиједио шок – прича Бањалучанка Сања Б.

Додаје како и даље не вјерује у оно што је чула како од ђетета, тако и од разреднице, јер то нема везе с разумом, али њену причу потврдило је више родитеља чији ученици похађају осме разреде.

О каквој заврзлами се ради говори и информација да су неке школе одлучиле да оставе спорне уџбенике, а друге од ученика траже да набаве и биологију за девети разред.

– Када помислите да вас више ништа не може изненадити, јер сте били свједок свим могућим апсурдима, онда се појави нови, који вас изнова шокира, јер нормалан човјек више не може вјеровати шта је овај систем у стању направити – прича Петар С. из Бањалуке.

– Једва смо се навикли да се сваке године мијењају уџбеници попут математике, српског језика и других који би требали бити стандардни, јер не знам стварно шта се у математици више може мијењати, али хајде. Сада нам поручују да и оно што пише у уџбеницима не вриједи, јер благе везе нема са оним што се предаје. Па, вјерујте да је ово све тешко сварити а да не полудите – закључио је огорчени отац.

Наставницима најгоре
Трагом прича огорчених родитеља, информације смо провјерили у више основних школа. Наставници су потврдили идентичну причу.


– И ми смо у шоку, јер се овакве ствари нису дешавале до сада, барем не на овакав начин. Најгоре у свему је што смо ми ти који због туђих пропуста морају обавјештавати дјецу и родитеље о новонасталим измјенама – испричао је наставник чији је идентитет познат порталу Српскаинфо.

У Јавној установи „Завод за уџбенике и наставна средства“ Републике Српске навели су да нема никакве грешке, јер је све у складу са законом, односно уџбеници биологије за осме разреде су у складу с плакатом уџбеника за ову школску годину.

– Уџбеник биологије за осми разред је за осми разред, а уџбеник за девети разред је за девети разред и ту нема никакве грешке, нити се уџбеници могу мијењати – изјавила је за Српскаинфо Весна Суботић, извршни директор Сектора за издавачку ђелатност Завода за уџбенике и наставна средства РС.

Уједно нас је упутила на Републички педагошки завод, као што је то учинило и Министарство просвјете Републике Српске.

“Не придржавајте се само уџбеника”
У РПЗ-у свједочимо невјероватном преокрету. Не само да је све у реду, већ савјетују наставнике да се мало одмакну од уџбеника?!

Предраг Дамјановић, директор РПЗ, каже да се ради о нормалној процедури, која траје, те да наставници не би требали у потпуности бити ослоњени на уџбенике!


– Нека наставници нађу начина да предају лекције мимо уџбеника. Овдје се ради о пар лекција које су замијењене и не видим никакав проблем, нити грешку. Можда су наставници Биологије мало затечени, али тога је било и до сада и не видим никакву грешку, нити проблем – истакао је Дамјановић.

– Наставници мисле да се искључиво требају придржавати уџбеника. Нека нађу и друге начине, не морају то бити само уџбеници – закључио је директор Републичког педагошког завода.

НАДЛЕЖАН ЈЕ РПЗ
С обзиром на процедуру доношења наставних планова и програма за основно и средње образовање и то да приједлоге утврђује Републички педагошки завод, одговор ће дати у овој установи, навели су из Министарства просвете и културе Републике Српске.

srpskainfo.com


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО