Експерти НАТО савеза на Мањачи код Бањалуке проводиће финално оцјенивање ОСБиХ.

Поџић и Машовић најавили оцјењивање пјешадије на Мањачи: Најважнији корак ка чланству НАТО-а

У Дому Оружаних снага БиХ у Сарајеву данас је представљена вјежба „Комбинирани напор 22“ којим је најављено финално оцјењивање јединица ОС БиХ које ће бити на Мањачи идуће седмице.

Тим поводом, министар обране БиХ Сифет Поџић и начелник Оружаних снага БиХ генерал-пуковник Сенад Машовић представили су предстојећу вјежбу „Комбинирани напор 22“ и НАТО оцјењивање Батаљонске борбене групе лаке пјешадије ОСБиХ које ће се одвијати на Мањачи од 19. до 23. септембра.

Поџић је упутио ријечи подршке, али и оптимизма којим је изразио своју сигурност и вјеру у војнике ОСБиХ да ће на предстојећем оцјењивању на Мањачи успјешно положити испит.

„Тиме ће БиХ добити до сада највећу војну јединицу која ће ући у оквир НАТО снага које стојеје на распологање УН, ЕУ итд. Оружане снаге БиХ ће тако стати раме уз раме са најразвијенијим војним снагама свијета, а тиме ћемо бити корак ближе придруживању НАТО блоку“, рекао је Поџић.

Он додаје да су ОСБиХ укључене у НАТО оцијењивање спремности још од 2020. године, а у периоуд од 2011. до 2018. године је оцијењено 11 мањих јединица, међутим ово ће бити највећа формација која ће проћи вриједновање.

„Декларисање ове велике борбене групе од 819 војника је веома захтијеван посао, не самоо за БиХ него и за много развијеније земље свијета. То је све много теже у економским и политичким околностима какве владају у нашој земљи“, казао је министар.

Нада се ће оцијењивање на Мањачи проћи квалитетно, да ће војна јединица бити на висини задатка и да ћемо сви бити поносни.

Начелник Оружаних снага БиХ генерал-пуковник Сенад Машовић истакао је како је ово најважнији догађај за војну формацију у БиХ у овој години.

„Успјешним оцјењивањем ОСБиХ, имаћемо јединицу ранга ојачаног батаљона спремну и расположиву за НАТО концепт оперативних снага. Мислим да је веома битно напоменути да овакав НАТО програм је веома практичан алат који је усвојен на самиту НАТО-а 1999. године који има за циљ подићи степен усклађених активности чланица НАТО савеза и партнера – алат који је нама битан и значајан“, поручује Машовић.

Напомињемо, од 19. до 23. септембра на полигону Мањача експерти из НАТО савеза ће проводити финално оцјенивање Батаљонске борбене групе лаке пјешадије ОСБиХ.

klix.ba


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО