За приправнике већ три мјесеца нема новца

У марту ове године ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске почео је са реализацијом пројекта “Програм подршке запошљавању младих са ВСС у статусу приправника у 2022. години”.

Јавни позив био је отворен 30 дана а крајњи рок за пријаву био је 7. март ове године.

Програм има за циљ оспособљавање младих лица са евиденције незапослених за полагање приправничког испита и самосталан рад у струци, док је њиме обухваћено 285 лица у Републици Српској.

Издвајање по једном приправнику планирано је у износу од 600КМ нето плате, односно 7.200КМ на годишњем нивоу, док су послодавци дужни да сносе трошкове пореза и доприноса (300КМ).

Влада Републике Српске за овај пројекат требало би да ЈУ Заводу за запошљавање РС дозначи 2.052.000,00 КМ.

Иако су већ одавно потписани уговори између приправника и послодаваца, у посљедња три мјесеца нема рефундације за послодавце, тако да можемо претпоставити да Влада РС није солвентна или да новац иде у неке друге (предизборне) сврхе.

То доказује мејл који је стигао једном од послодаваца, а волио бих да Радован Вишковић или Зора Видовић изађу у јавност и објасне зашто нема новца, док с друге стране обећавају куле и градове, а наводно имају спремне и десетине милиона за путеве у Херцеговини.

Гђе је нестало тих пола милиона и зашто се не исплаћују, не знамо, али важно је да је Влада Републике Српске исплатила помоћ омладини у износу од по 100КМ у јеку предизборне кампање, док с друге стране не испуњава своје обавезе.

Да ли ће овај пројекат остати на терет послодавцима и тиме се додатно гушити привреда и предузетништво, остаје да се види.

Ђорђе Вучинић


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО