Умрла британска краљица Елизабета II


Британска краљица Елизабета II умрла је данас у 96. години живота, а остат ће упамћена као најдуговјечнија британска монархиња.

У саопштењу Бакингемске палаче стоји: „Краљица је умрла мирно у Балморалу данас поподне“.

Краљица је у сриједу била присиљена отказати планирани састанак, након што су јој љекари савјетовали мировање, дан након што је потврдила Лиз Трусс као нову премијерку.

Од краја прошле године краљица Елизабета пати од „епизодних проблема с кретањем“ због чега је морала смањити активности и иступе у јавности.

Елизабета II британским краљевством владала је 70 година

Наиме, данас су из Бакингемску палаче јавили како се краљица Елизабета II тренутно налази под љекарским надзором, након чега су чланови њене породице стигли како би били уз њу.

Елизабета је рођена у Маyфаиру у Лондону, као прво дијете војводе и војвоткиње од Yорка, касније краља Џорџа VI и краљице Елизабете.

Елизабета је на британском пријестољу од 1952. године. Она с достојанством и устрајношћу превладава све кризе, и оне политичке и оне породичне. Краљица је ове године прославила платинасти јубилеј, односно 70 година владавине. Нико прије Елизабете није био дуже на британском пријестољу.

Елизабета није била предвиђена за престолонасљедницу. Али њен ујак Едуард VIII одрекао се пријестола, па је њен отац Џорџ VI тако постао краљ. Тиме се и за њу све промијенило. Било јој је 25 година када јој је 6. фебруара 1952. умро отац.

Принцеза Елизабета постала је Елизабета II краљица Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске и других царстава и територија, владарица Комонвелта и бранитељица вјере.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО