За литар горива у Српској и до 17 фенинга више

Тржиште нафтних деривата након периода стагнације поново је узбуркано, а по свим прогнозама раст цијена горива можемо очекивати идућих дана.

Предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима РС Драган Тришић рекао је “Гласу Српске” да су у посљедњих седам дана у порасту набавне, односно улазне цијене.

  • Очекујем да ће наредних дана доћи до благог раста цијене дизела. За сада нема неког значајнијег повећања цијена али неки од дистрибутера коригују цјеновнике – казао је Тришић.

На појединим бензинским пумпама у Бањалуци дизел је поскупио за два фенинга у уторак, а након тога за додатна два јуче, односно са 3,12 фенинга по литру стигао је до 3,16 марака. Међутим, поједине бензинске пумпе много брже дижу цијене па тако неке биљеже и поскупљење од 17 фенинга по литру.

  • За три дана гориво је поскупјело ни мање ни више него за 17 фенинга на бензинској пумпи у насељу Српске топлице. Не знам само по којој рачуници и ком основу су толико дигли цијену. А добро знамо шта су сви радили у претходном периоду, спуштали цијене по фенинг, два – рекао је возач Небојша Т. из Карановца.

Огорчени возачи наводе да нафташи настављају са старом праксом, односно док се цијене промијене у набавци код нас су одмах у примјени, док када је обрнута ситуација на појефтињење се чека мјесецима.

Бензинске пумпе у Српској су од прошле седмице и под лупом тржишне инспекције, а у Инспекторату за сада не откривају шта су показале те контроле.

  • Немамо још резултате појачаних контрола, али први подаци показују да су бензинске пумпе наставиле са кршењем Уредбу о ограничавању марже приликом формирања цијена течних нафтних деривата. Ускоро ћемо имати резултате које све неправилности је утврдила тржишна инспекција – казали су “Гласу Српске” у Инспекторату.

Да ће тржиште нафте и даље бити непредвидиво, те да ће цијена и даље ићи горе-доље, указују и јучерашњи подаци о новом повећању цијена сирове нафте на свјетском тржишту на више од 100 долара по једном барелу, након што је ова цијена због страха од рецесије прошле седмице пала на око 90 долара. Како су објаснили аналитичари, до новог повећања дошло је због извјештаја о већем паду америчких залиха него што су тржишта очекивала. Амерички институт за нафту процијенио је да су америчке залихе сирове нафте пале за чак 5,6 милиона барела прошле недјеље, у односу на тржишне прогнозе пада од 450.000 барела. До овако великог пада дошло је пошто је Министарство енергетике пустило на тржиште огромних 8,1 милион барела из стратешких резерви нафте у седмици завршеној 19. августа, чиме се ниво стратешких резерваи смањио на 453,1 милион барела. До овог раста је дошло и због обновљене забринутости у погледу понуде након што је саудијски министар енергетике Абдулазиз бин Салман наговијестио могуће смањење испорука како би се спријечиле екстремне осцилације цијена. Како је истакао Салман, требало би отклонити недосљедности између стварног стања на физичком тржишту и оног на папиру, како би се прекинуо зачарани круг који изазива екстремне флуктуације цијена.

Додатни подстицај расту цијена нафте изазвала је информација да би испоруке нафте из Казахстана могле да буду заустављене неколико мјесеци због оштећених “привезишта” на црноморском терминалу Каспијског нафтовода.

Наредба

Инспектори су појачали контроле након наредбе премијера Српске Радована Вишковића. Он је тражио да Инспекторат РС “жешће крене” у малопродаји у контролу свих цијена нафте и нафтних деривата.

Извор:Глас Српске


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО