БиХ свјетски шампион по смањењу броја становника

Према подацима у извјештају Уједињених нација за 2022. годину „Перспективе свјетског становништва“ Босна и Херцеговина заузима неславно прво мјесто на листи земаља с највећим смањењем броја становника на свијету.

Наиме, како се истиче у извјештају, БиХ годишње губи више од 1,5 одсто свог становништва.

У првих 10 земаља су и Србија и Хрватска које заузимају седмо и осмо мјесто на листи.

Како се наводи у подацима УН-а, очекује се да ће Летонија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Литванија, самопроглашено Косово, Јерменија, Сјеверна Македонија и Пољска изгубити између 40 и 50 одсто свог становништва до краја вијека.

„Анализа стања становништва је потврдила да је БиХ земља са ‘најнижим ниским’ фертилитетом на свијету (1,25), високим нивоима миграција и старења становништва, као и са дубоко укоријењеним родним неједнакостима. До 2070. године ће такви демографски трендови и неједнакости довести до смањења укупног становништва за преко 50 одсто, док ће демографска структура нагињати старијој популацији са њеним уђелом у укупном становништву од преко 40 одсто”, истакао је недавно Џон Кенеди Мосоти, представник Популацијског фонда Уједињених народа (УНФПА) у БиХ, након проведене Пројекције становништва Босне и Херцеговине за период 2020 -2070.

/Независне


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО