Вандалски напад на Стару цркву у Мостару

ИЗВОР: SRNА

Јутрос рано извршен је вандалски напад на Стару цркву у Мостару, јавља дописник Срне.
 


Стара црква у Мостару     Фото: СРНА


Непознати починиоци провалили су врата Цркве рођења пресвете Богородице, оскрнавили олтар, разбацали предмете у цркви, те опљачкали цркву. Однесен је новац из кутије за добровољне прилоге, као и новац из кутије хуманитарног друштва „Добротвор“.

Осим цркве проваљено је и у црквену продавницу која је такође опљачкана.

Свештеник који је јутрос рано затекао овај ужасни призор позвао је полицију која је извршила увиђај.

Из Српске православне црквене општине Мостар нису жељели давати изјаве овим поводом, те су само подсјетили да ово није први напад на црквену имовину у Мостару.

Српска православна црквена општина у Мостару прошле године је након низа напада на имовину позвала надлежне органе, прије свих Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/ да хитно пронађе починиоце.

Тада су навели да су се пљачке догодиле у црквама и парохијским домовима у Мостару, Бијелом пољу, Благају, Житомислићу и другим вјерским објектима на подручју ХНК.

– Десетине оваквих и сличних случајева, чији починиоци нису откривени уноси немир и несигурност у све поре наше заједнице. Вјерујемо да није ријеч о изливима вјерске и националне мржње и нетрпељивости према нама и нашој заједници – навели су тада додајући да би се откривањем починилаца и расвјетљивањем ових дјела отклонила свака сумња и претпоставка да је ријеч о националном или вјерском мотиву истих.

Прије мјесец дана оскрнављено је Православно гробље у мостарском насељу Виховићи тако што су на зиду око гробља и улазној капији исписане језиве пријетеће поруке и усташки симболи.

Простор око Старе цркве није освијетљен иако је Српска православна црквена општина Мостар упућивала молбу Граду Мостару да то буде учињено, уз образложење да је Стара црква и национални споменик, те да многе вјерске објекте у Мостару освјетљава Град Мостар.

СРНА


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО