Опозвани начелник Братунца: Нисам дозволио да СДА уђе у власт, а онда су се “квазисрпске странке” удружиле са њима


Опозвани начелник Братунца о завјери против њега: СДА није дао у власт, а највећи притисак имао од “квазисрпских странака”

Срђан Ранкић тврди да је на референдуму опозван због тога што није дозволио да СДА буде у власти у Братунцу и што је инсистирао и радио на поштовању српских жртава у овом крају. Сада већ бивши начелник Братунца за то директно окривљујуе “квазисрпску” страну.

Од завршетка рата и повратка Бошњака у Братунац само претходне двије године десило се да у власти није учествовала СДА. Од тада, па до мог доласка на власт, о српском страдању се говорило стидљиво, а парастоси српским жртвама одржавани су далеко од очију свјетске јавности. Највећи кривац за то је била наша власт која је због трулих политичких компромиса морала пристајати на сваку уцјену од стране СДА и међународне заједнице, објавио је Ранкић на Фејсбуку.

Тврди да се његовим доласком на чело општине Братунац десило се оно што нико није могао замислити, СДА више није била дио власти.

– Неочекивано, највећи притисак због тога трпио сам од политичких партија са српским преџнаком. Уцјене и политички ултиматуми попримили су размјере свеопштег рата против мене. Кап која је прелила њихову чашу било је моје инсистирање на откривању злочина који се 30 година скрива од очију међународне заједнице. Први пут, након 30 година, обиљежавање страдања српског народа у Подрињу и Бирчу подигнуто је на достојанствен ниво, а долазак српског патријарха у Братунац на парастос за 3.267 мучки убијених Срба је нешто што ми није могла опростити ни квазисрпска, ни муслиманска страна. Постављање фотографија убијених српских цивила, жена, дјеце, стараца и војника, поред регионалног пута Братунац – Поточари, био је сигнал за свеопшти јуриш на мене. Наратив који овдје влада већ 30 година, да су муслимани једине жртве, а Срби једини злочинци, полако је бивао нарушен – сматра Ранкић.

Како каже, његови противници “нешто су морали предузети”. Подсјећа да је само пет дана након парастоса српским жртвама, СО Братунац, тј. њени одборници изгласавају његов опозив.

– Мобилизација постаје свеопшта. На митинг коалиције за опозив долази највиши државни врх на челу са Милорадом Додиком. Милионери, који су заузели први ред испред бине, извели су своје уцјењене раднике да аплаудирају Милорадовим шаљивим досјеткама. Представа је почела. Тада смо чули да сам ја крив за све што у држави и Братунцу не ваља. Крив сам што је срушена црква у Коњевић Пољу, што борци тешко живе, што Братунац стагнира, а стагнира јер Милорад Додик чека да дође бољи начелник како би му дао 10 милиона марака за развој наше општине – прича Ранкић.

Према његовим ријечима, није Милораду први пут да у Братунцу каже: “Ако не гласате мене и моје нећете имати ништа”. Није први пут ни власницима компанија да кажу: “Нећете имати посла и плату ако не гласате како вам ми кажемо”, и није први пут да народ на то пристане.

– Али, као и ранијих година, за остваривање својих политичких и личних циљева била им је потребна помоћ СДА. И десила се. Преко 1.000 муслиманских гласова (присталица СДА) директно је утицало на исход референдума. Власт у Републици Српској тријумфално је прославила ослобађање Братунца. А само ноћ прије одржавања референдума, Рамиз Салкић је кршећи предизборну тишину објаснио и појаснио ко су злочинци, ко су жртве и кога треба политички елиминисати – навео је Ранкић и објавио поменути видео Рамиза Салкића, потпредсједника Републике Српске.

Српскаинфо


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО