БОЖОВИЋ: БРИГА ЗА МЛАДЕ НИЈЕ ДАВАЊЕ ЏЕПАРЦА ОД 100 КМ

Помпезно, уз отрцане фразе које фингирају очинску и дјечију бригу (све по потреби!) српски члан Предсједништва БиХ најављује исплату ПОМОЋИ пензионерима и студентима у Републици Српској.

Понекад је ствари потребно оголити до баналности да би се показао сав апсурд у који нас је режим, отуђен од властитог народа, годинама и системски гурао.

А апсурд гласи: Држава нема неки свој џепарац, неки новац који је оставила са стране, у сламарици или старој чарапи, него само и искључиво само новац ваш и новац мој, који је прикупила опорезујући вас и мене и вашег комшију и доктора који вам лијечи дијете и оног истог пензионера и студента којем најављује помоћ.

Држава почиње да исписује своју смртовницу оног тренутка кад уобрази да је изнад народа који је изградио њене темеље. Овим јефтиним, пијачарским и предизборним играријама, режим нам, свјесно или не, по ко зна који пут шаље поруку да није у стању државом управљати системски, стратешки и државотворно.

Не улазећи у то колико је уопште апсурдно да српски члан Предсједништва БиХ славодобитно најављује исплату помоћи било коме, јер нити је надлежан, нити овлаштен за тако нешто, чиме се јасно ставља до знања да смо престали бити демократија и постали партократија најгоре врсте, потребно је изнова и изнова понављати неке истине. Неукусно је захваљивати се новчаницом од 100 КМ пензионерима, као да послије септембра не долази октобар у којем тих 100 КМ више неће бити, осим уколико овакав режим не рачуна на то да за многе октобра и неће бити. Бахато је студентима рећи да ће им 100 КМ олакшати припреме за академску и школску годину, нарочито ако знамо како студенти из Републике Српске не бјеже масовно због климе, него управо због тог и таквог система.

Једина ствар коју је овај однародовани режим системски радио свих ових година је изградња дубоко неправедног друштва, у којем младе жене могу планирати породицу само уколико су државне службенице и друштва у којем, уколико се усуде да пожеле професионалну каријеру, свјесно пристају да буду мање плаћене од својих колега мушкараца за исти посао. Системски је уништено и школство за које господин Додик тако великодушно спрема младе људе са новчаницом од 100 КМ. Системски је уништен и пензиони систем, који је већ годинама неодржив, јер се пензијски фонд, због уништене привреде која би га требала пунити, из мјесеца у мјесец допуњује из буџета, кредитима, државним обвезницама и трезорским записима. И овако би се, нажалост, могло наставити до јутра, набрајајући све оне вриједности које су системски уништене од стране овог и оваквог режима.

Ипак, рјешење је увијек и искључиво у нама – у нашој одлуци да ли наш лични интегритет и достојанство вриједи као новчаница од 100 КМ или желимо бити студенти који студирају на универзитетима на којима су ствари системски уређене, пензионери који достојанство уживају у заслуженој пензији, мајке чији је статус постављен као најважнији ресурс друштва, младе жене чија се способност и рад једнако цијени.

Све је, увијек и искључиво, наша одлука.

Маринко Божовић


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО