Оно што Нијемац може купити за 18 КМ, становник БиХ плаћа 28,65 КМ

Након првотног шока због несташице, а затим вишеструког раста цијена уља и брашна, тржиште у Њемачкој се стабилизовало.

Полице у трговинама су напуњене, а цијене враћене на оне од прије почетка украјинско-руског сукоба.

Дакле, Нијемци, према истраживањима тржишта и писањима тамошњих медија у својим трговинама килограм брашна не плаћају ни марку, тачније свега 0,90 КМ, а литру уља 3,60 КМ.

Два килограма пилећих батака у овој земљи коштају око 10 КМ, чоколада Милка од 300 грама четири КМ, двије литре газираног сока 2 КМ, маслац 4,50 КМ.

Потпуно другачија слика
Паковање од 18 јаја прве класе Нијемци ће платити седам КМ, а велико пакирање детерџента за прање рубља, довољно за 130 прања, свега 40 КМ.

Паковање од осам сладоледа у овој земљи стоји нешто више од 3 КМ, килограм панираних пилећих одрезака 12 КМ, док је килограм кобасица око 11 КМ. Велико паковање пудинга Монте од 400 грама Нијемци, према изјавама, тренутно могу купити за свега три КМ, а у БиХ се за тај новац може купити тек 150 грама овог дјеци омиљеног десерта.

У трговинама у БиХ потпуно је другачија слика. Уз ионако лош стандард, свакодневни раст цијена све већи број становника земље гура у сиромаштво и неимаштину. Купује се само оно најосновније, а неке категорије друштва, попут пензионера, приморане су куповати само на комад.

Наиме, килограм брашна у домаћим трговинама и више него двоструко скупљи од трговина у Њемачкој – зависно о произвођачу, али прелази 2 КМ.

Цијена литре уља, овисно о произвођачу и трговини, креће се од пет до 6,50 КМ.

Килограм пилећих батака стоји и до 8 КМ, а чоколада Милка од 270 грама неријетко је у трговинама, осим промо акција, и до 7 КМ.

Просјечне плате
Двије литре газираног сока у Њемачкој су 2 КМ, а у трговинама у БиХ 2,50 КМ.

Занимљива је и цијена маслаца. Наиме, паковање које у Њемачкој стоји 4,50 КМ – у БиХ је седам КМ. Паковање од 15 комада јаја је око пет КМ.

Један сладолед на штапићу у БиХ стоји око једну КМ и више, зависно о произвођачу, а за осам би требало издвојити осам КМ. Детерџент за рубље за 80 прања у трговинама у БиХ продаје се по цијени од 30 КМ.

Из наведеног је видљиво како на само пет намирница Нијемац, у односу на становника БиХ, може направити значајну уштеду приликом само једне куповине. А о дугорочној уштеди на оваквим цијенама сувишно је и говорити.

Према овим прорачунима за килограм брашна, литру уља, 250 грама маслаца, једну чоколаду и килограм батака Нијемац треба издвојити 18 КМ, док, с друге стране, становник БиХ те намирнице не може купити (према цијенама одређених артикала и произвођача) без 28,65 КМ, преноси Вечерњи.

Предњачи према доље поређења ради, просјечна плата у Њемачкој је 3.427 евра, док је у БиХ мало виша од 500 евра.

Извор: Српскаинфо


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО