Јадранка носи име по мору.

Јадранка носи име по мору. Видела га је за живота четири пута. Има једну краћу ногу и исту фризуру већ 25 година. Удали су је рано, временом су се заволели. Био је првопозивац кад су први меци фијукнули и више се није вратио. Гроб му никада није нашла. Пали свећу сваке среде јер среда је била кад су јој јавили. Планирали су децу али нису имали времена. Рат је био бржи.

Јадранка носи име по мору и разгледницу из Бара чува у раму велике слике својих братанаца окачене на зеленом зиду у станчићу адаптираног подрума. Обећавали су јој још ономад да ће је обезбедити као удовицу борца али она никада није хтела да вуче за рукав никога. Уосталом, у том стану су се заволели, ту га је ожалила и у закључаном креденцу још чува кошуље које миришу на њега. Верује да после скоро 30 година и даље миришу на њега. Пере их сваке среде и качи на штрик развучен под прозором.

Јадранка носи име по мору и сваке је године штедела за џепарац братанцима кад на њега крену. Та су је деца, чини се, више него мајку волела, онако како се само тетке воле. Обојица су се оженила.

Јадранка носи име име по мору и има унучицу плавих очију. Воли је као да је она родила, воли је као да је само њена. Кад год би кога срела само о њој прича.

Јадранка носи име по мору и на шакама вене зелено модре као Јадран кад га са Созине гледаш. Тим је рукама и од покојне мајке старом Сингерицом себи за старост зарадила. Јадранка шије. Заправо не шије, она магију ствара од старих прња, једном сам јој рекла. Зацрвенела се од стида и рекла : “Ма иди, бре, дете, нисам ти ја за те лепе речи.”

Јадранка носи име по мору и увек има у фиокама свог креденца “Галеб” чоколаде за нашу децу. Код ње дођеш кад хоћеш да ти скрати, продужи, прошири или закрпи. А онда Јадранка извади, сигурна сам, кад остане сама, као вила какав чаробни штапић и направи своје мало чудо од тога. Уме тим квргавим рукама да начини чаролију од свега.

Јадранка носи име по мору и донела сам јој са врха ормана као Јадран тиркизну свилу купљену пре хиљаду година. Рекла сам јој да ми шта од ње начини, да ми је та свила успомена и да само њој верујем да ће са успоменом знати. Руком је мазила свилу док ми је узимала мере. Увукла сам стомак, казала јој да ћу да смршам. Томе се гласно смејала и рекла да ниједна жена није ништа лепша са пет килограма мање.

Јадранка носи име по мору и сашила ми је најлепшу летњу хаљину иако ове године лета нема, дала Галеба да понесем малом, причала о томе како се сећа како море мирише и да ће догодине унуку да води у Петровац.

Јадранка носи име по мору и има руке као рибарске мреже грубе, а душу меку попут слане пене. У њој таласа има који је ломе о стене овоземаљског живота, плима које је ноћу потапају до најдубљег дна а о којима никада не прича, у гласу јој песак шкрипи. У очима сунце носи. Оно с југа, топло и сетно подједнако.

Јадранка носи име по мору.

Маријана Столић


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО