Министарка тврди да није тражила гласове за посао

Могу да разумијем жељу младог човјека за запослењем, али закон је неприкосновен, а не политика, наводи се у саопштењу министра просвјете и културе Наталије Тривић.

Реагујуци на оптужбе у уцјенама при запошљавању у Министарству просвјете данас се огласила и министар Наталија Тривић тврдећи да:

Министарство просвјете и културе Републике Српске, а самим тим и ја као министар, не проводи конкурсне процедуре пријема радника у образовним установама већ то раде школе као самостални правни субјекти.

Извјештаји које је Министарство просвјете и културе Републике Српске добило од ОШ „Бранко Радичевић“ Бања Лука и Инспектората Републике Српске, показују да је конкурсна процедура за наведено радно мјесто наставника разредне наставе потпуно проведена у складу са Законом.

Као министар просвјете и културе Републике Српске могу да разумијем жељу младог човјека за запослењем, али у овом конкретном случају, Инспекторат Републике Српске, је утврдио чињенице које су потврдиле да је закон неприкосновен, а не политика како Васиљевићева тврди.

Наводи да је „након година школовања и рада у струци, услов за стално запошљавање је било прикупљање сигурних гласова на изборима“ те да је „На састанку са министарком Наталијом Тривић добила је задатак који би могао ријешити њену егзистенцију“ потпуно су нетачни.

Подсјећамо, млада учитељица Нада Васиљевић рекла је да је пред крај школске године отишла код тренутног директора школе да разговара са њим о њеном равноправном статусу.

Он је рекао је да разумије њен проблем и да је први корак да се отвори та тема њено учлањење у странку у којој је он, то је Уједињена Српска. Рекао је да се он ништа не пита, него искључиво Наталија Тривић и њена савјетница Енеа Хотић, испричала је Васиљевићева.

„Тада сам упознала Тривићку и она ми је рекла да има рјешење за мој проблем, али да је мој задатак да скупим 50 сигурних гласова, а да се ја потрудим да скупим 70 гласова, за случај да неко изда. Хотићева је рекла да ће ме гурати да будем примљена на то радно мјесто само ако се покажем“, истиче она.

Одбила је, јер вјерује да неко ко је први у генерацији дипломирао и ко је најмлађи на мастер студијама не би требао сакупљати некакве сигурне гласове. Одбијање понуде има и своју цијену. Васиљевић каже да се појавио други кандидат, а то је схватила као опомену.

„Рекли су да се појавила учитељица која је технолошки вишак, то је се десило средином полугодишта, а знамо да технолошки вишак се добије тек крајем школске године, тако да је то немогуће, истакла је Васиљевићева.

(БН)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО