Како је Уједињена Српска жртвовала најмлађу учитељицу у Српској (ВИДЕО)

Млада учитељица и најмлађи мастер разредне наставе у Републици Српској Нада Васиљевић на својој кожи је осјетила сав уцјењивачки и политички мотивисан однос при запошљавању Основној школи “Бранко Радичевић” у Бањалуци, гдје није добила посао зато што није успјела да скупи 50 сигурних гласова за министарку Наталију Тривић и њену Уједињену Српску.
Како је Васиљевићева испричала у подкасту “Претрес”, након двије и по године на замјени, ова млада учитељица добила је отказ, јер се није „показала“ на локалним изборима 2020. године и није могла поднијети притиске да се бори за гласове Уједињене Српске.

“Учитељица коју сам двије и по године мијењала јер се “снашла” у другој земљи дала је отказ и ја сам ту видјела прилику за рјешавање свог статуса. Отишла сам код директора школе Синише Рендића да попричамо и он је рекао да је једини пут учлањење у његову партију, у Уједињену Српску, а да се њега ништа не пита, него искључиво Наталија Тривић и њена савјетница Енеа Хотић”, испричала је Васиљевићева у подласту.

Она каже да је сматрала да се након двије и по године довољно доказала и да је сматрала да заслужује ово радно мјесто, јер је остварила завидне резултате у раду са дјецом и добру комуникацију са родитељима, те да има све све компетенције потребне за једног учитеља у 21. вијеку.

Министарка има рјешење за све проблеме

Васиљевићева говори да се тако раније добијао посао, а да је сада политика пресудила.

“Након толико добрих резултата, сада сам “спала” на то да морам у политику. Да сам хтјела, не бих се образовала да радим у школи. Разочарана сам. Први мој задатак био би да се састанем са министарком Тривић и њеном савјетницом. Директор је дао мој број министарки и представио ме као потенцијалног сакупљача гласова. Састала сам се са њима у једном ресторану. Тада сам упознала Тривићку и она ми је рекла да има рјешење за мој проблем, али да је мој задатак да скупим 50 сигурних гласова, а да се ја потрудим да скупим 70 гласова, за случај да неко изда. Хотићева је рекла да ће ме “гурати” да будем примљена на то радно мјесто само ако се покажем”, рекла је млада учитељица.

Она каже да мора размислити о свему, али да су одмах кренули притисци да осигура гласове.

“Знала сам да то не могу да урадим јер немам компетенције ни афинитете да се тиме бавим. Као најмлађи мастер разредне наставе у Републици Српској, сматрам да не смијем спасти тако ниско да скупљам гласове људима чији је статус, васпитни и образовни, под знаком питања. Нисам прихватила, а онда су услиједили притисци диркетора који ме често позивао са часа како би ми рекао да ја то морам урадити јер иначе нећу задржати посао. Нисам знала шта да радим, а нисам жељела да останем без посла и без дјеце за коју сам се толико везала”, каже она.

У партију се, каже, није учланила, али је под притиском ипак покушала да скупља гласове.

“Хотићева ме додала у те групе и приморавала да радим на томе. Када су виђели да ја то не могу, појавио се кандидат за моје радно мјесто. Рекли су ми да постоји учитељица која је технолошки вишак која је требало да дође на моје мјесто. Рекли су ми да је она “наша” страначка учитељица и да ће се добро показати ако ја не успијем. У септембру 2020. године сам позвана сам код директора да чујем добру и лошу вијест. Лоша је да нећу добити уговор, али да су они добри толико да ће ме пребацити у друго одјељење под условом да сакупим то што се од мене тражи. Не знам како сам изашла из његове канцеларије. Пребацују ме у други разред само зато што се појавио неко ко је бољи сакупљач гласова. То је било средство притиска да ме натјерају”, каже она.

Неочекована подршка стигла, али је није спасила од отказа

Васиљевићева каже да јој је директор тада рекао да од понедјељка долази та учитељица на моје мјесто.

“Јавила сам се тада родитељима дјеце да их обавијестим о томе да ће доћи нова, а они су бурно реаговали и морам рећи да то нисам очекивала. Дали су ми велику подршку. Сачекали су ме испред школе и питали шта се десило. Рекла сам им шта се дешава и због чега нисам задржала то радно мјесто. Они су се договорили да ће ме подржати и затражили су разговор са директором, а ученици су рекли да ће изаћи на протесте. То су мала дјеца и мислила сам да су они моја подршка, али да то неће моћи да се уради”, каже она.

Иако је послије тога ипак остала без посла, она каже да јој је подршка родитеља и дјеце највећа побједа.

“То што су дјеца урадила, тај бунт њих и како су их подржали родитељи, највећи је доказ мог професионалног успјеха. Нисам данас запослена, на бироу сам, радим по потреби, када се укаже прилика, када нека учитељица оде на боловање. Била сам на многим конкурсима, али гдје год дођем, кажу: То је она учитељица из новина”, каже она.

“Претрес” је подцаст у којем се два пута мјесечно претресају најважније теме везане за транспарентност рада јавне власти, борбу против корупције, заустављање злоупотреба, сукобе интереса и многе друге негативне појаве које су се одомаћиле у нашем друштву.

Подкаст је настао као сарадња Удружења за борбу против корупције Тransparency International у Босни и Херцеговини и Портала ЦАПИТАЛ.

Осим претреса тешких тема, овај подцаст је мјесто на којем ће се трагати и за неопходним корацима и рјешењима за поправљања стања у нашем друштву.

Цијели разговор погледајте на нашем YоуТубе каналу

ЦАПИТАЛ


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО