Један од најтраженијих нарко дилера на Балкану ухапшен у Требињу

Припадници СИПА-е ухапсили су Милана Матковића, једног од најтраженијих нарко дилера са Балкана. Матковић је ухапшен у близини Требиња гдје се скривао посљедњих година.

Матковић је ухапшен по налогу Тужилаштва БиХ и то због трговине наркотицима. Његове су поруке пронађене у апликацијама Скy и Аном. Криптоване поруке су бројним полицијским агенцијама у свијету потврдиле раније сумње да је Матковић један од највећих нарко босова на Балкану. Србијански медији су, позивајући се на своје полицијске изворе, објављивали да је Матковић преузео послове Дарка Шарића.

За Матковићем је аустријско правосуђе расписало црвену потјерницу. Осумњичен је за трговину кокаином. Матковић је први пут у јавност доспио због троструког убиства у Србији. Иако је рођен у Мостару, он је годинама живио у Новом Саду. У октобру 2004. године Матковић је у Новом Саду хицима из аутоматске пушке убио Дарка Брајовића, из Сарајева, Александра Бојанића из Котора, те полицајца Центра безбедности у Херцег Новом Небојшу Симовића. У пуцњави је лакше рањен Дарко Билић (26), из Кумбора, ватерполиста новосадске Војводине.

Неколико дана касније, Матковић се предао полицији у Мостару, наводећи да би га србијанска полиција убила приликом хапшења. С обзиром на то да је имао бх. држављанство, није могао бити изручен Србији. Суђено му је у Мостару, гдје је признао кривицу. Кантонални суд у Мостару га је осудио на 18 година затвора.

Казну је издржавао у Зеници гдје је 2007. године себи, у знак протеста, иглом и концем зашио уста.

Након што је издржао већи дио казне, Матковић је започео бизнис са наркотицима. Успоставио је контакте у Јужној Америци одакле је пребацивао кокаин у Европу. Због тих послова нашао се на радару и америчких полицијских агенција. Ипак, најконкретнији су били аустријски истражитељи који су документовали Матковићеве кокаинске послове. За њим је расписана потјрерница, па је он одлучио да се скрива у БиХ. Живио је у једној кући на Ивањици код Требиња. У петак око подне је ухапшен у аутомобилу у близини мјеста у којем је боравио. Полиција је приликом претреса аутомобила пронашла већу количину новца. СИПА би у наредном периоду требала претрести и објекте које је користио, преноси портал Истрага.ба

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ данас су ухапсили пет лица на подручју Требиња, гдје се на више локација врше претреси стамбених објеката и покретних ствари због сумње на трговину дрогом, оружјем и војном опремом.

Сумња се и на кривично дјело припремање кривичног дјела у вези са кривичним дјелом убиство и кривично дјело фалсификовање исправе.

Из СИПА су истакли да су слободе лишена лица спроведена у службене просторије ради криминалистичке обраде и испитивања у својству осумњиченог.

У саопштењу појашњавају да се претреси на подручју Требиња врше због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела организовани криминал, неовлаштен промет опојним дрогама, неовлаштен промет оружјем и војном опремом, те производима двојне намјене и прање новца.

Активности се проведе по налогу Суда БиХ и под надзором Тужилаштва БиХ, у сарадњи са Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ и Министарством унутрашњих послова Републике Српске.

Будући да су претреси још у току, из СИПА су навели да ће о коначном исходу јавност бити информисана накнадно.

Глас Српске


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО