Америка купила руско ђубриво, администрација без објашњења

ВАШИНГТОН – Танкер с руским ђубривом плови ка Америци у време опште забринутости да би вртоглави раст глобалних цена ђубрива могао да доведе до несташице хране.

(EPA-EFE/TANNEN MAURY)

Танкер „Џони Ренџер”, под заставом Либерије, требало би да стигне у Њу Орлеанс са око 39.000 тона раствора урее амонијум нитрата, ђубрива произведеног комбиновањем урее, азотне киселине и амонијака.

Брод је, преноси Танјуг, утоварен прошлог месеца у Санкт Петербургу, а детаљи о руском продавцу и америчком купцу нису тренутно доступни. Америчко Министарство финансија и америчка агенција за царину и безбедност граница одбили су да коментаришу цео случај, а администрација председника Џозефа Бајдена није ставила на црну листу руске пољопривредне производе ни ђубриво, након напада Москве на Украјину.

Русија и Украјина су водећи извозници ђубрива, кључне компоненте за обезбеђење високих приноса кукуруза, соје, пиринча и пшенице. Амерички, али и пољопривредници широм света, смањили су употребу ђубрива због високих цена, као и површине коју планирају да обрађују.

Америка је прошле године увезла из Русије ђубрива урее амонијум нитрата у вредности 262,6 милиона долара, а комисија за међународну трговину Америке је ове недеље укинула велике антидампинг и антисубвенционе дажбине на уреа амонијум нитратна ђубрива из Русије у настојању да ублажи несташицу и раст цена.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО