Помоћ од 100 КМ узбуркала духове „Власт жели да спријечи ИЗЛАЗАК БОРАЦА НА УЛИЦЕ“


Представнике борачке популације у Републици Српској није обузело усхићење тиме што је јуче почела исплата једнократне помоћи од 100 КМ за учеснике протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

Помоћ ветеранима узбуркала духове „Власт жели да спријечи ИЗЛАЗАК БОРАЦА НА УЛИЦЕ“
Саговорници Српскаинфо из борачких удружења тврде да исплаћених 100 марака ратним ветеранима представља само “кап у мору” и покушај власти да примире све гласније незадовољство те популације, посебно у изборној години. Они истичу да без системских рјешења, која ће законски регулисати статус бораца у Републици Српској, било која једнократна помоћ, па тако и ова, представља наставак понижавајућег односа власти према људима који су стварали Републику Српску, а данас су, према њиховим ријечима, сведени на ниво оних којима је потребна социјална помоћ.

– Тих 100 марака неће ништа помоћи борцима. То је класична куповина социјалног мира до избора. Очигледно је да власт жели некако да се “довуче” до избора без бораца на улици, јер јасно осјећају да наша популација није задовољна својим правима и статусом и да им пријете много масовнији протести. То је једини разлог зашто су одвојили тих 100 марака по борцу. Иначе, шта те паре значе нашем човјеку? Два одласка у трговину и то је то – каже за Српскаинфо предсједник Градске борачке организације Градишка, Милован Гагић.

“Не треба им социјална помоћ”
Он, између осталог, тврди и да је крајње неправедно да се 100 КМ помоћи уплаћује сваком бившем припаднику ВРС, без обзира на то колико је времена провео на ратишту, да ли је ратни војни инвалид и на којим положајима је провео свој ратни стаж.


– Није коректно ни праведно да исту помоћ добије онај који је четири године провео у рову, на првој линији, као и онај који је мјесец дана “ратовао” у канцеларији неког војног одсјека. Осим тога, очигледно је да пара у буџету има. Ако су могли да издвоје неколико десетина милиона КМ за ову једнократну помоћ, зашто те паре нису преусмјерили за редовно повећање исплата борачким категоријама, што већ годинама тражимо. Људи су гладни и болесни. Њима не треба социјална помоћ, што ових 100 КМ јесте, већ трајно рјешење њиховог статуса – поручује Гагић.

Како је саопштено из Министарства финансија Српске, јуче је почела исплата једнократне помоћи од 100 КМ за носиоце борачких права који нису пензионери.

Министарка финансија, Зора Видовић, раније је изјавила да ће исплате бити вршене на основу спискова које ће Министарству финансија доставити Министарство рада и борачко-инвалидске заштите.


“Куповина социјалног мира”
Потпредсједник Удружења “Ветерани одбрамбено-отаџбинског рата РС”, Недељко Клинцов, за Српскаинфо такође тврди да исплата једнократне помоћи у висини од 100 КМ представља покушај “гашења пожара” и смиривања све гласнијег незадовољства борачке популације.

– Шта ће нам тих 100 марака ако ћемо послије тога, након пар дана, поново бити гладни? То је најјефтинији покушај куповине социјалног мира и да се борци мало примире док не прођу избори. Ако је та помоћ условљена тиме да не говорим о јадном положају наших сабораца, који су доведени у положај социјалних случајева, онда ми таква помоћ не треба – каже Клинцов.

Додаје да је велики број чланова његовог удружења већ одлучио да уплаћену помоћ одмах прослиједи на рачун оних којима је новац хитно потребан.

– Конкретно, наше удружење је покренуло велику акцију помоћи једном борцу из Новог Града који живи у условима недостојним човјека. То је срамота ове државе, а таквих у Републици Српској има велики број. Нека тих 100 марака иде њима, умјесто што нас покушавају подмитити за “сићу” – поручује Клинцов.

ОБЕЗБИЈЕЂЕНО 40 МИЛИОНА КМ
Објашњавајући начине и услове на основу којих ће 100 КМ бити уплаћивано бившим борцима, министар финансија Зора Видовић рекла је да ће исплатом бити обухваћена лица којима је рјешењем надлежног органа утврђен статус борца, ратног војног инвалида, члана породице погинулог борца, као и за кориснике породичне инвалиднине.

– Средства у износу 40 милиона КМ обезбијеђена су у ребалансу буџета за 2022. годину као дио мјера чији је циљ ублажавање посљедица инфлације, а њима је, осим корисника по основу борачких права, обухваћена и исплата једнократне помоћи корисницима пензија код Фонда ПИО – рекла је она.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО