Основци и средњошколци у Српској од септембра добијају по 15 нових уџбеника

За септембар је одобрено 15 нових уџбеника за основну школу и исто толико за средње школе, изјавио је директор Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске Бојан Ђенић.

Он је истакао да је 12 нових уџбеника за средње стручне школе први пут објављено у Републици Српској, те да је примјетно повећање интересовања аутора за писање уџбеника за средње школе.

– Поред тога, урадили смо и адаптацију пет уџбеника за основну школу. Оно што је најважније је то да су уџбеници усклађени са наставним планом и програмом и да се трудимо да ђеца у Републици Српској имају модерне уџбенике ослобођене непотребних садржаја. Развој уџбеника и уџбеничке политике је континуиран процес – нагласио је Ђенић у интервјуу за Срну.

Он је навео да су измјене програма довеле и до редукције броја уџбеника, тако да у трећем, четвртом и петом разреду ђаци имају по један уџбеник мање.

– С друге стране, у другом разреду, након увођења новог наставног предмета Дигитални свијет, добили смо нови уџбеник за тај предмет – рекао је Ђенић.

Он је истакао да активности Завода у потпуности прате активности Министарства просвјете и културе и Републичког педагошког завода.

Директор Завода навео је да је до сада извршена дигитализација садржаја за 19 уџбеника, те да је ријеч о уџбеницима прве тријаде, историје и географије.

– У току је дигитализација садржаја за септембар и то нових седам уџбеника, тако да ће број уџбеника код којих је извршена дигитализација садржаја у септембру бити 26 – појаснио је Ђенић за Срну и додао да ће у наредном периоду бити интензивирана обука и едукација наставника за употребу и кориштење дигиталних садржаја.

Ове године комплети уџбеника су поскупили, тако цијене комплета без другог страног језика и уџбеника који се користе у више разреда, износе за шести разред 206 КМ, за седми 189 КМ, осми 219 КМ и девети 204 КМ. Цијена комплета за пети разред је 143 КМ.

Влада РС обезбиједиће бесплатне уџбенике свим ученицима првог, другог, трећег и четвртог разреда основне школе, ученицима побједницима републичких такмичења, као и трећем и сваком наредном дјетету из вишечланих породица, али и за одличне ученике тих породица.

Српскаинфо


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО