„Забрана доласка Вучићу у Јасеновац је највећи скандал у модерној историји“


Премијерка Србије Ана Брнабић реаговала је на вијест о томе да је хрватска влада забранила приватни посјет Јасеновцу српском предсједнику Александру Вучићу који је планирао за данас.

„Ова вест је нешто што ме запањује. Још сам у шоку. Ово је највећи скандал који се догодио у модерној историји односа Србије и Хрватске. Приватно посетити Јасеновац, место страдања прије свега Срба, једини дечји логор у којем је убијено најмање 20 хиљада деце… Забранити посјету том месту страдања председнику Републике Србије, који је хтио отићи и положити цвијеће, рећи да је то прављење хаоса…Да то уради држава чланица ЕУ, то је за мене не прворазредни скандал, него… То је као да председнику Израела забраните посјету Аусцхњитзу“, рекла је Брнабић.

Подсјњтимо, предсједник Србије Александар Вучић планирао је данас приватно посјетити Јасеновац и Пакрац, али хрватске власти неће му допустити улазак у земљу.

Информацију су пустили из Пленковићеве владе. Извори из владе рекли су да је Вучић контактирао предсједника СДСС-а Милорада Пуповца и рекао му како планира приватни посјету Јасеновцу, односно спомен-подручју на којем се у вријеме НДХ налазио усташки концентрацијски логор у којем су страдали бројни Срби у Другом свјетском рату.

Позвао је Пуповца да му се придружи и рекао да, ако сматра да је потребно, о његову посјету обавијести хрватску владу, што је Пуповац и учинио, а у влади су остали констернирани начином на који је српски предсједник планирао направити, наводе избори, хаос у Хрватској.

Без службене обавијести хрватским властима, без координације с амбасадом, Вучић је хтио пријећи границу из Босне и Херцеговине, односно Републике Српске, и доћи око 11 сати у Јасеновац, а потом око 14 сати и у Пакрац, преносе медији у Хрватској.
Бука


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО