Све се одиграло у Дубровнику – Билећанин провео 30 дана у притвору због лажне пријаве силовања

Средином јуна дубровачко Жупанијско државно тужилаштво извијестило о рјешењу које су због основане сумње у кривично дјело силовања донијели против 20-годишњег држављанина БиХ. Надлежни судија истраге Жупанијског суда у Дубровнику предложио је одређивање истражног затвора против оптуженог, што је дежурни судија Истражног центра и прихватио те је младићу одредио истражни затвор.

Из квалификације кривичног дјела може се закључити како младићу из Билеће, ако му се докаже извршење дјела, пријети затворска казна од три до десет година затвора. Двадесетогодишњак је до лишења слободе радио као радник обезбјеђења у једном дубровачком ноћном клубу.

НЕУВЈЕРЉИВА НА СНИМКУ

Уз овај случај се, пише „Дубровачки вјесник„, везују догађаји који показују тамну страну дубровачког туризма. Укратко, ријеч је о тренду „силовања“ од којих наводне жртве покушавају извући материјалну корист.

Наиме, младића из Билеће пријавила је 27-годишња држављанка Аустралије која је у ноћном клубу боравила у групи са више страних туриста. Инспектор кога је контактирао Дубровачки вјесник рекао им је како Аустралијанка почињење силовања није пријавила исту вече нити наредног дана, него два дана касније и то не у Дубровнику него у Макарској! Наравно, чим је пријава поднесена, макарски полицијски службеници јавили су о случају колегама у ПУ дубровачко-неретванској који су отишли у ноћни клуб те изузели све снимке надзорних камера.

А детаљни преглед снимљеног видео-материјала, дијела који се односи на приближно наведени термин извршења кривичног дјела, бацио је озбиљну сумњу на вјеродостојност поднесене пријаве. Наиме, особа која је гледала те снимке увјерава да, како се на снимку наџорне камере која покрива улаз у женски тоалет види, дјевојка која стоји пред вратима, у тренутку кад поред ње, на метар удаљености, пролази униформирани радник обезбјеђења, младића дословце „граби рукама и – увлачи у тоалет“! А то је, наравно, потпуно друга прича од оне коју је дјевојка навела у пријави: да ју је униформисани младић угурао у женски ве-це, прислонио прсима уза зид и док је једном руком притискао уз зид другом скинуо гаћице и пенетрирао…

Међутим, суговорник Дубровачког вјесника увјерава како је из снимка очигледно да је, већ након непуних пар минута, радник обезбјеђења изашао из тоалета, држећи се у невјерици објема рукама за главу те наставио обилазак ноћног клуба. Пратећи временски слијед, прегледом снимака свих наџорних камера, откривено је како се по изласку из тоалета, Аустралијанка за столом ноћног клуба придружила своме друштву као да се ништа спорно није догодило. Саговорник каже како се гошћа нормално понашала те да није уопште реаговала кад је осумњичени радник обезбјеђења прошао поред њиховог стола.

НАПЛАТА ПОЛИСЕ

Те чињенице, као и пријава поднесена 160 километара од почињења наводног кривичног дјела, били су додатни елементи који упућују на опрез, а буди и сумње да је крајњи циљ био да се починилац – уопште не пронађе!?

Одговор зашто је то тако крије се у чињеници да је у Аустралији законска обавеза платити и полису путног осигурања којој се вриједност креће око 5 одсто путног аранжмана. С документом поднесене пријаве Аустралијанка је, вјероватно, намјеравала отплатити трошкове љетовања, а можда и нешто „зарадити“. И не би била усамљена у оваквим покушајима преваре осигуравајућих кућа. Међутим, откривена је, а осигурање сасвим извјесно неће по клаузули за сексуално злостављање исплатити одштету која је, незванично је сазнао Дубровачки вјесник – у распону 5-50 хиљада аустралијских долара.

Међутим, осим чињенице да је задржао запослење, младом раднику обезбјеђења то није од велике користи. Скоро мјесец дана је провео у истражном затвору, а због удаљености и висине трошкова вјероватно неће подносити ни приватну тужбу за накнаду штете.

Извор: Дубровачки вјесник


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО