Хрватски цариници казнили брачни пар из Србије са 1.000 евра због једног пропуста: Пазите шта преносите преко границе

Брачном пару из Србије пресело је летовање и пре него што је почело. Наиме, након што су им цариници због алкохолних пића који су носили са собом, јер нису знали које количине смеју да имају.

Они су из Београда пошли у Хрватску, где су их зауставили хрватски цариници, испричали су за Курир.

„Током пасошке контроле прегледали су нам и ауто. Код себе смо имали пет боца ракије, и неколико боца вина од 0,7 литара. Ипак, нисмо знали да толико не смемо да носимо са собом, па су нам цариници написали драконску казну од 1.000 евра, због чега нам је путовање пресело“, каже за Курир М.Т. који је управљао возилом. Београђани нису били упућени ни у то да не смеју имати више од две паклице цигарета по особи.

Наиме, то је више од дозвољеног колико један путник сме да има када путује из земље која не припада Европској унији у земљу која је чланица Европске уније.

Иначе, у земљу која је чланица Европске уније од алкохолних пића можете унети 4 литре непенушавог вина, 16 литара пива. Може се унети и једна литра јаких алкохолних пића од 22 одсто алкохола или 1 литру етилног алкохола с 80 процената алкохола или две литре појачаног или пенушавог вина.

Сваки од тих износа представља 100 одсто укупног износа те задње допуштене количине коју можете расподелити. Према томе, можете унети пола литре јаких алкохолних пића и 1 литру појачаног вина – и једно и друго представљају половину те допуштене количине.

Извор: курир.рс


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО